lördag 13 juni 2009

Den finska löjanVi dröjer oss kvar i Helsingfors och tar en sväng till Hakaniemen Kauppahalli, den stora saluhallen i Hagnäs, dit få turister hittar men som verkligen är värd en liten omväg om man vill tränga in i den finska matkulturen.


Här hittar man bland annat surdegsbakat mörkt rågbröd, den söta Malaxlimpan. imponerande skinkor och rökta korvar, inlagd svamp, saltgurka, piroger - och så den urtypiska mujkan. Har ni aldrig smakat mujka, eller på finska muikko, dvs siklöja så gör det nu! Knaperstekt i rågmjöl är den en riktig delikatess och perfekt fingermat. Att vi i Sverige betraktar den som skräpfisk när rommen klämts ur är en gåta.Mujkan anrättas också på en mängd andra sätt. Den kan saltas, ugnsbakas, kokas och ingå i en fisklåda. Från Kuopio, 35 mil nordost om Helsingfors, kommer den i Finland kända kalakukkon, små siklöjor och fläsk i en stor rågdegsbulle, som ugnsbakas i 4- 8 timmar. En ganska mastig historia , men så är rätten från början redig skogshuggarmat, tänkt att hålla i flera dagar i skogen.


Dagens tips:

Det går också att avnjuta en matig soppa i saluhallen. Varje dag kokar Marc Aulén tre olika varianter i sitt pyttekök bakom kassan. Prisvärt och gott.

Inga kommentarer: