söndag 8 januari 2012

Felix frestande fläskstek

                                                    Förädlad gris a la Felix Netzell

Det har varit  mycket fläskytterfilé ute till försäljning i matbutikerna sedan en längre  tid tillbaka, vilket per automatik renderar rikligt  med  recept i press och på nätet.

Kan vara befogat. Den här nya fläskvarianten är väl kanske inte den mest inspirerande innovationen från köttindustrin, förlåt en luttrad livsmedelskonsument, som är hjärtligt trött på de återkommande extrapriserna på sladdrig karré och torra benfria fläskkotletter i bit.

Men nu är det så vist ordnat att släkten äntligen begåvats med en kock ( snickare finns redan) och därmed dristar jag mig till att lägga ut hans variant på hur man får denna tama produkt att förvandlas till något riktigt njutbart.

Finessen är låg temperatur i skön förening med god olivolja, citron och lök i lag. Enda "nackdelen" är att köttet tar lång tid på sig i ugnen. Men varför ska all mat vara snabbmat?  Passa på och gör något annat trevligt under tiden.

6 personer

Cirka 1 kg fläskytterfilé
raspet och saften från 1/ 2 citron
1- 1 /2 dl olivolja
2 -3 gula lökar
1 msk vitvinsvinäger
1 nypa strösocker
salt och peppar

Torka av fläskytterfilén. Hetta upp en stekpanna och stek köttet runt om tills det fått en knaprig, nästan svart skorpa. Sätt ugnen på 70 grader och låt köttet sakta baka färdigt tills innertemperaturen är 67- 70 grader, använd en stektermonometer. Räkna med närmare 4 timmar.
Skär lökarna i ringar och lägg dem i en form i ugnen vid sidan av köttet. Låt baka i några minuter tills löken mjukar.
När steken är klar, vira in köttet i folie och ta vara på spadet. Blanda med olivoljan, vitvinsvinägern, sockret, citronsaften, citronraspet och lökringarna.
Vi servering, häll blandningen över köttet, garnera med tex persilja och röd basilika eller körsbärstomater som fått baka i ugnen med köttet.

Inga kommentarer: