torsdag 24 maj 2012

Till frallans försvar


Farligt, farligt, men härligt, härligt!

Eftersom hittarecept.se har problem med att många recept försvunnit , inte bara från min blogg, så kommer jag att reprisera några av de blogginlägg som tidigare hört till de mest klickade. Här kommer frukostfrallan.

   Inte dricka mjölk. Inte äta någonting gjort på vitt mjöl.
 Det förstnämnda gör tarmen trög, det andra innehåller snabba kolhydrater vilket heller inte är bra för kroppen.
 Uppmaningen, eller snarare råden, kommer från Charlotte Erlanson-Albertson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lund universitet. Hon har forskat om aptitreglering och energibalans, vilket bl a renderat i ett antal böcker om t ex bra mat för hjärnan, socker och fett på gott och ont och om kvinnors hälsa.
Således en odiskutabel auktoritet, höjd över alla ensidiga kvasiteorier om vad vi ska äta för att hålla oss friska, smala och lyckliga.
Men vad gör man då om man gillar vitt bröd- mjölken går ju enkelt ersätta med havremjölk eller dito soja?
 Om man inte v i l l avvara en frasig  nybakad fralla till morgonteet, därför att man blir - just det- lycklig av att sätta tänderna i det pösiga innanmätet, belagt med en hemgjord pommeransmarmelad och en tolvmånaders lagrad herrgård?
Tja, då får man väl skylla sig själv för att man är en dålig människa, som alla andra odisciplinerade missbrukare.
Eller också kör man en liten medelväg.
Som att baka frallorna på en blandning av Saltåkvarns stenmalda vete och dinkel. Samt att bara äta en, säger en fralla till frukosten (och inga fler under dagen)  och avsluta med en skiva hembakt rågbröd på surdeg.
Kära Charlotte! Jag tror att du i din vishet och med din nyanserade inställning skulle kunna gå med på det.
Pröva gärna mitt recept:

5 dl kallt vatten
1/2 pkt jäst
800 gram Saltåkvarns Vetemjöl special
300 gram Saltåkvarns dinkelmjöl
1 msk havssalt
Jag använder alltid hushållsassistent

Smula ner jästen i bunken, häll på det kalla vattnet. Låt gå tills jästen löst sig- ibland får man hjälpa till med en trägaffel. Tillsätt nästan allt vetemjöl. Låt gå på låg hastighet i 3 minuter och fyll på med mjöl om degen verkar för lös.
Låt gå ytterligare i 6 minuter. Tillsätt saltet och låt degen gå 3- 4 minuter till. Jäs i 2 timmar under handduk.
Ta upp degen på bakbord, knåda försiktigt. Gör fyra rullar, skär varje rulle i rediga bitar- jag brukar få ut cirka 15-16 bullar. Rulla bitarna och låt dem jäsa på plåtar med bakplåtspapper i cirka 1 timme.
Förvärm ugnen till 250 grader. Stoppa in en tålig plåt i botten på ugnen ( om ni inte har en stenplatta förstås) .
In med en plåt i taget ( bullarna behöver plats att jäsa) och så en drös isbitar i den undre plåten.
Grädda i cirka 15 minuter, beroende på ugn. Ser bullarna för mörka ut, dra ner värmen lite mot slutet. Öppna ugnsluckan några gånger mot slutet av gräddningen.
Låt bullarna svalna på galler. Frys in dem när de är ljumna, men spara de bröd i en plastpåse som ska ätas morgonen därpå. Värm då ugnen till 125 grader och sätt in frallorna några minuter så blir de som nygräddade.
Inga kommentarer: