torsdag 24 maj 2012

Lite panko gjorde susenEftersom hittarecept.se har problem med att många recept försvunnit , inte bara från min blogg, så kommer jag att reprisera några av de blogginlägg som tidigare hört till de mest klickade. Här kommer räkbollarna.

Visst är väl räkor något typiskt nordiskt? Tänk Smögenräkor eller danska pillede.
Och visst är väl havregryn något vi förknippar med våra matvanor här i Norden? Liksom  dill?
 Gräslök, då? Och rödlök? Okej, det finns i många kök, men är i alla fall något vi odlar även på nordligare breddgrader. 
Så vart vill jag komma med detta?
Att jag känner mig förfördelad av Lantmännen som inte tyckte att mitt tävingsbidrag var tillräckligt "nordiskt"?
Nej, antagligen handlade det inte alls om det. Snarare var väl orsaken att det inte var tilläckligt innovativt, eller modernt, inte innehöll tillräckligt med egna märkesprodukter eller-  gud sig förbarme- inte smakade tillräckligt gott.
Så jag lagade om mina räkbollar en gång till. Och kom på att det kanske var lite för mycket havregryn, trots allt. Och att bollarna blev mycket frasigare med ett täcke av panko i stället för vanligt ströbröd.
Därmed tappade rätten en "helnordisk" touche. Panko kommer ju förvisso från Japan. (Inte klokt egentligen, att vi ska behöva importera ströbröd från andra sidan jordklotet- när ska en svensk producent förse oss med något liknande?)
Nåväl, bollarna blev både krispigare och lite lättare i konsistensen. Dessutom är de allra godast om de serveras heta, inte ljumna som jag först föreslog. Den som känner för det, pröva mitt recept nedan.

För hedras den som hedras ska. En utmärkt tolkning av nordiska smaker!

Och så kan jag ju trösta mig med att jag i alla fall blev en av vinnarna i Florida grapefrukts recepttävling med min anka pamplemousse, utlagd på bloggen 4 maj i år.

Frasiga räkbollar, cirka 12 sycken

100 gram skalade, hackade räkor
3 msk havregryn, finhackade
1 msk finhackad gräslök
2 msk finhackad rödlök
1 litet ägg
2 tsk créme fraiche
salt & nymalen vitpeppar

Panering:
mjöl,
1 uppvispad äggvita
Panko
neutral olja
Hacka räkorna fint, låt rinna av på hushållspapper.
Blanda räckhacket med havregrynen, gräslöken, rödlöken, ägget och créme fraiche. Låt vila en stund i kylen.
Forma 12 små bollar. Rulla dem i mjöl, sedan äggvitan och sist i ströbrödet. Fritera kort i het olja tills paneringen fått färg.

Servera dem heta med en dillfrödipp, gjord på 1 msk skånsk senap, 1 msk rostade och mixade dillfrön, lite citronsaft och 2 msk majonäs.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hur gjorde du när du skulle fritera dem i olja? Tog du en panna och la dem i?

gunilla sa...

En gjutjärnspanna eller i mitt fall en gjutjärnsgryta med neutral olja, upphettad till 160 grader ( termometer eller en brödbit som snabbt blir brunfrasig.) Använd gärna hålslev så att man kan fiska upp bollarna vartefter de får fin färg- går snabbt.