söndag 11 november 2012

Knastriga drinktilltuggOtyget med chipsätandet har fått vårt kära Folkhälsoinstitut att åtskilliga gånger höja ett förmaningens finger och beskäftigt läxa upp oss mindre vetande medborgare om det olämpliga i att undergräva vårt välbefinnande med sådan skräpföda.

Men vad bryr sig svenska folket om det? Det s k fredagsmyset består fortfarande oftast av chips i någon form, liksom tilltugget till fördrinken på middagsbjudningarna. Detta trots dyrbara kampanjer med skattebetalarnas pengar i fickan.

Kanske är det därför Folkhälsoinstitutet nu ska slås ihop med Smittskyddsinstitutet enligt en promemoria? Säkert kan det skrämma  ytterligare några i "riskgrupperna", som det heter, att avhålla sig från detta osunda leverne, vad vet jag.

Alldeles utan pekpinnar finns det dock en och annan som frivilligt undviker de feta flarnen. Dels de som av diverse matsmältnings- och andra hälsoskäl  inte bör eller kan  frossa på potatischips. Dels (vi få?) som helt enkelt inte gillar industritillverkade chips. Ibland råkar vi finnas i samma illustra sällskap.

Så tack, Christine Tid för det här goda, och samtidigt bra mycket nyttigare, tuggalternativen  till inledningen på en fest. Några middagsgäster har diskret rynkat på näsan, de flesta har bett om receptet.

Recept

25-30 chips

2 dl majsmjöl
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1/2 dl linfrö
1 tsk salt
1/2 dl kallpressad rapsolja
2 1/2 dl kokande vatten

Rör ihop alla torra ingredienser. Häll i det kokande vattnet och blanda väl.
Bred ut smeten tunt på en plåt med bakplåtspapper. Grädda cirka 1 timme i ugnen på 150 grader.
Skär upp i rutor på 3 gånger 3 cm. eller 4 gånger 4 cm. Strö över flingsalt och låt svalna.
Chips som blir över mår bäst av att läggas i en lufttät burk i frysen och långsamt tina upp i rumstemperatur.Inga kommentarer: