torsdag 15 november 2012

Till sjöss med Mannerström


Stilfullt á la Mannerström


Oj! Nu anfaller de igen. Julborden!

Sedan flera veckor tillbaka fyller julbordsannonserna  (som vanligt) tidningarnas nöjessidor sida upp och sida ner med sina lockande tillrop: Boka bord snarast för att inte missa årets kulinariska höjdpunkt! Vi har de läckraste sillarna, de saftigaste skinkorna och de sötaste desserterna! Allt smakar som hemlagat!

Uppenbarligen låter sig alltför många besegras, i år liksom tidigare år. Tiden fram till jul är snart sagt varenda krog ett enda stimmande, glöggdoftande hav av julmatsfrossare, som trängs framför de dignande byfféborden med överbelastade tallrikar (och ibland något överbelastade promillenivåer, nåja).

Som ni nog förstår tillhör jag dem som kämpar emot, så länge jag kan. Julbordets fröjder ska avnjutas när det verkligen är dags, punkt slut. Dock har det hänt att även jag ( min Brutus) har förtidsfuskat. Med få undantag har jag blivit ganska besviken. Egentligen inte så konstigt. Vi har ju alla våra preferenser hur ett julbord ska tillagas och vilka rätter som ska ingå, eller hur?

Vitlöksgravad strömming


Men det ska vara en nestor som får mig att delvis kapitulera. Häromveckan hade jag nämligen privilegiet att få provsmaka Leif Mannerströms julbord på Viking Lines Cinderella. Utan att förringa övriga stjärnkögare är jag beredd att utnämna detta till Årets julbord. Motivering?  Respekt för råvarorna, allt lagat från grunden, en osviklig känsla för tradition parat med träffsäkra smakbrytningar.

"Hit kommer inga plastsäckar in i köket med färdigskalad potatis!," fastslog vår värd bland annat, med all den pondus som ett långt framgångrikt krögarliv ger.

Marinerad anjovis
Så. Vad väntar de föredrar ett flytande julbord i år? För det första en grandios sillbyffé, Mannerströms adelsmärke, som bara den är resan värd. Gå inte förbi de obligatoriska klassikerna inlagd- och senapssill, de mjälla inlagda strömmingarna, hans vitlöksgravade strömming med löjrom, den utsökta marinerade anjovisen ( se recept nedan) och innovationen ålrökt sill.


Missa inte heller en av de bästa Janssons frestelser jag smakat, gräddigt ljuvlig och smaksatt med Slottskaviar och stekt lök. Eller den enorma julskinkan, som skärs upp direkt på gästernas tallrik, ackompanjerad med riktig skånsk brunkål, för den som gillar det.

Det enda på julbordet som Mästerkocken inte lyckades fresta mig med var köttbullarna. Men så är det kanske den rätt på julbordet där väldigt många har en alldeles egen bestämd uppfattning om hur de ska smaka och vilken konsistens och  storlek de ska ha. Tuff case!

Leverpaté i draperad fom
Recept marinerad anjovis á la Mannerström

4 portioner
2 burkar anjovisfiléer                                                                Blanda vinäger, olja, senap och 
1/2 rödlök, fint skuren                                                               vitlök. låt dra en stund. Lägg upp                                             
10 cm purjolök, nåltunt skuren                                                 anjovisen på ett fat. Strö över lök, 
2 msk kapris                                                                              purjo och kapris. Ringla över
grovhackad dill                                                                          marinaden. Ställ kallt någon timme.
Marinad:
1 vitlöksklyfta, krossad
2 cl rödvinsvinäger
10 cl olivolja, 
1 tsk Dijonsenap
salt och pepparInga kommentarer: