lördag 26 januari 2013

En rosaröd läckerbit

Vår vackraste laxfisk, svept i en gräddig vinsås. Fjällröding från Lappland är den råvara som finalisterna i Årets Kock 2013 nu tränar på för fullt inför tävlingen den 8 februari. De kommer säkert att göra underverk med denna trevliga representant för laxfiskarna, både för gom och öga. Och förhoppningsvis ge det matintresserade Sverige inspiration till att kanske lite oftare än i dag  låta den landa i hemmaköket.

För rödingen är verkligen en läckerbit. Vackert rosaröd i färgen och lika god gravad som helstekt i panna eller ugn. Nyttig naturligtvis, med sitt innehåll av Omgea 3 och protein, och tillåten att konsumera utan att behöva snegla på några listor över rödlistade arter.

Bästa säsong är höst och vinter men odlad röding kan köpas hela året, tack och lov. Så varför inte bjuda på röding till helgen? Receptet bygger på klassisk tillagning i ugn, men såsen ( som gör hela rätten) har fått en liten extra färg och sötma av en klick tomatpuré som harmonierar med den syrliga citronen och det vita vinet.

4 portioner
1 röding, ca 1 kg
1 dl grovhackad dill
1/2 dl hackad gräslök
1/2 citron
1 dl vispgrädde
1/2 dl torrt vittvin
1 msk tomatpuré
Några klickar smör
Dill, gräslök och citronklyftor som garnering


Värm ugnen till 200 grader. Rensa fisken om den inte är rensad. Skölj i kallt vatten och torka med lite papper.
Hacka dillen och gräslöken. Lägg fisken på ett stort ark folie.  Salta den invändigt.och fyll den med örthacket och den halva citronen. Häll vinet och grädden över fisken och avsluta med några smörklickar ovanpå.Vik upp folien och gör ett paket runt fisken.
Lägg paketet i en långpanna.Sätt in fisken och låt den stå i cirka 30 minuter. Ta ut och se hur långt fisken kommit, alternativt använd en termometer. Den ska visa 48 grader när fisken är klar.
Ta ut  fisken, vik undan folien och häll av fiskfonden för att använda den till sås. Lägg på ett extraark folie under tiden. Värm upp fonden i en kastrull, rör ner tomatpurén och tillsätt beurre manié, dvs smör blandat med mjöl. Låt koka upp, koka i ca 2 minuter och dra ner på värmen igen, allt under omrörning.
 Ta bort folien från fisken, lyft bort skinn och ben och lägg upp på ett serveringsfat. Häll såsen över och garnera med dill  gräslök. och citronklyftor. Kokt färskpotatis eller mandelpotatis är gott därtill.Inga kommentarer: