måndag 3 december 2012

Pretentiösa pepparkakor

Den doftande grunden

Att baka pepparkakor på en färdig deg, köpt i affären, är ganska enkelt, kul och tidsbesparande. Sånt man gärna gör med barn och barnbarn.
Men hur är det med det viktigaste- smaken?

Att baka desamma efter mammas ärvda recept på Ljungqvists pepparkakor är en utmaning. Först ska degen vila i kylen ett dygn. Konsistensen är betydligt lösare, vilket till en början bäddar för många misslyckade utstansningar. Vilket i sin tur gör baket tidsödande. Tre timmar får man nog räkna med för att forma och grädda cirka 100 kakor i varierande mönster.

Den viktigaste regeln för allt bak är ju dock att låta det ta tid, först då blir resultatet förhoppningsvis riktigt bra.

Jodå, jag skulle kunna bjuda mästerkonditorn Magnus Johansson på mina nygräddade pepparkakor utan att skämmas. Tack herr (fru?) Ljungqvist! De har allt en pepparkaka ska ha: Tydlig kraftig smak av ingefära, kanel och nejlika och den rätta spröda konsistensen. Lika goda till en kopp franskrost som till en bit bleu auvergne.

3 dl sirap
285 gram socker
1 1/2 msk bikarbonat
2 msk kanel
1 hel burk ingefära
2 tsk malda nejlikor
225 gram smör
2 små ägg
300 gram vetemjöl

Koka upp sirapen med sockret. Blanda i övriga ingredienser. Låt stå i kylen 1 dygn.
Ta upp ca 2 1/2 dl av degen på mjölat bakbord. Knåda. Bulta ut till en liten rundel. Strö över mjöl och stryk in mjölet i degen. Vänd och gör om samma sak. Upprepa tills degen känns hanterbar och håller ihop.
Kavla ut tunt, tunt. Lossa degen från underlaget med en böjlig kniv, t ex kolstål. Tag ut kakor med formar. Lossa försiktigt överbliven deg och lägg kakorna på plåt med bakplåtspapper, gärna med hjälp av en spatel.
Grädda i 4 minuter i 200-250 graders ugnsvärme. Låt svalna på fat.
Fortsätt sedan som ovan med en bit deg i taget.

Lossa degen med en böjlig kniv


Julestjärnor klara för ugnen

Tänk vad snäll man ska bli av allt det här.

Inga kommentarer: