torsdag 24 maj 2012

Blott Sverige svenska smörgåstårtor harEftersom hittarecept.se har problem med att många recept försvunnit , inte bara från min blogg, så kommer jag att reprisera några av de blogginlägg som tidigare hört till de mest klickade. Här kommer smörgåstårtan.

Har ni nånsin sett eller ätit en smörgåstårta utanför landets gränser?

Nä, tänkte väl det. Denna blågula skapelse, enligt uppgift uppfunnen på konditori  Wedemarks i Östersund  i början av 60-talet, har inte satt samma spår i den internationella gastronomin som smorgasbord.

Möjligen ligger förklaringen till denna indifferens i frågan jag fick från en representant för den unga generationen, på besök under byggandet av ovanstående kreation:

"Men inte kan man väl göra tårta på smörgåsar?"

Kanske dags ge sig ut på korståg för att övertyga  fåkunniga européer om  att det kan man visst! Dessutom är det en rätt som kan varieras i det oändliga, allt efter tycke och smak. Vill man göra den med sauerkraut eller grodlår- var så god!

Själv håller jag mig helst till de nordiska smakerna av ishavsräkor och  lax i  kombination med den lite söta  brytningen av bakad leverpastej och en dash av remouladsås. Helst hade jag velat varva det vita brödet med vår svenska kavring. Men trots idogt letande hittade jag ingen hel kavring - att limma ihop tårtan med skurna skivor kändes lite som ett vågspel.

Den här fyrkanten är i fyra lager och räcker gott och väl till 8 personer.  Den som vill kan garnera med ännu mer räkor än i receptet och även toppa med lite löjrom. Låt tårtan stå i kylen en natt med fyllningarna så att smakerna tränger in i brödet. Garnera så sent som möjligt före servering.


12 landgångsbröd
800 g oskalade räkor
200 g bakad  pastejtårta i lösvikt
3 msk remouladsås
175 g Creme Bonjour gräslök
2 dl majonäs
2 msk creme fraiche
100 g kallrökt lax i skivor
1 avokado
1 stor bunt kruspersilja
saften av 1/2 citron
hjärblad av sallad
salt och vitpeppar

Tina och skala 500 g av räkorna. Blanda majonäs,  creme fraiche,  citronsaft, salt och vitpeppar. Hacka räkorna och vänd ner i majonäsen.

Skär bort kanterna på bröden. Lägg tre landgångsbröd tätt i hop. Bred  ut pastejen fint över skivorna och smeta ett tunt lager remouladsås över. Lägg på ytterligare tre landgångskivor åt andra hållet. Jämna till kanterna.

Bred ut hälften av räkmajonäsen. Lägg på ytterligare tre skivor åt samma håll som de första tre och fyll på med resten av räkröran. Lägg på de sista skivorna, jämna till kanterna, bred över ett jämt lager med pastej. Låt tårtan vila i kylen under plastfolie.

Nästa dag: Tina och skala resten av räkorna. Bred färskosten runt kanterna. Hacka persiljan fint och tryck fast hacket i osten. Lägg ut de skalade räkorna i valfritt mönster. Dela laxskivorna på längden, vik ihop till "rosor" och placera ut på tårtan. Fyll mellanrum med små hjärtblad av grönsallad och skivad avocado.  Spritsa till slut majonäs utmed kanterna.
1 kommentar:

Anonym sa...

Helt rätt. Blott det Svenska är gott nog, säger en gammal kocka. Trevlig helg
Karin