måndag 28 januari 2013

Kalasmat i bister kyla

När kylan börja svepa ner över oss med bitande nordliga vindar, behövs något varmt, gott och mättande för alla frusna själar. Voila! Då plockar vi väl fram vår vinterpotatis, gul lök, sidfläsk, kryddpeppar och rullar oss några bamse kroppkakor. Nej, inte är de särskilt vackra vare sig på bild eller i verkligheten. Men skönheten kommer ju innifrån säger man ju. I detta fall stämmer det - den mjuka konsistensen i kombination med det kryddsalta innanmätet är verkligen en gudagåva till gom och mage.

Nu ska inte ta åt mig äran av nedanstående recept. Visserligen var pappa smålänning men de kroppkakaor jag minns var tillagade av morfar från Gotland. De var små, vita och gjorda på enbart kokt potatis. Gott det också, men inte av den öländska kalibern som Bernes- ni kanske minns, han med de makalösa lökarna. Berne är paradoxalt nog uppvuxen i Småland , men närheten till solen och vindarnas ö har tydligen satt sina spår när det gäller hur en kroppkaka ska smaka.

En av årets kulinariska höjdpunkter är då han lagar sina stora ångande varma kroppkakor med extra "kropp" vid sidan av skirat smör, lingonsylt och som seden bjuder, lite extra fett i form av grädde som skedas över härligheten. Och som ett minne från en insnöad påsk i Sälen, då det inte fanns något annat alkoholhaltigt drickbart i huset- torr sval champagne. En oslagbar smakbrytning som fransmännen ännu aldrig upplevt.

Den som anser att matlagning ska gå snabbt kan nog sluta läsa nu. Kroppkakskok tar sin rundliga tid. Det ska skalas, kokas, rinnas av, formas och sjudas i timme efter timme. För den som, i likhet med Berne, älskar att stå vid spisen ( i hans fall en hederlig gammal vedspis) är det en förträfflig terapi mot januarinojan.

Bernes kroppkakor

20-25 kroppkakor
4 kilo potatis, helst fast sort.
3 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2- 3 msk salt
1 kg rimmat fläsk i bit
4 stora gula lökar
1 dl mald kryddpeppar

Skala all potatis. Hälften kokas som vanligt, hälften rårivs.
Låt den rårivna potatisen rinna av i en sil eller silduk, vilket tar cirka 2- 3 timmar.
Undet tiden, skär fläsket i små små tärningar. Skala och hacka löken fint. Blanda och stek på medelhög värme. Fläsk-lökblandningen för inte brännas vid. Krydda med kryddpeppar som helst ska malas för hand i mortel.
Blanda kokt och råriven potatis med äggen, vetemjölet, potatismjölet och saltet. Forma till handflatsstora rundlar, lägg i en regi klick av fläsk- och lökblandningen och forma till bullar.
Koka upp en stor kastull med ordentligt saltat vatten . Dra ner värmen så vattnet sjuder. Täck bottnen med en första omgång kroppkakor , fyll på i omgångar vartefter. Låt sjuda i cirka 45 minuter, tag upp en kroppkaka och kontrollera konsistens.
Servera kroppkakorna rykande varma.
Hur många man orkar? Mellan 2 och 4 per person, beroende på magsäckens omfång.
De som blir över steker man med fördel till lunch dagen efter.

Inga kommentarer: