måndag 28 januari 2013

Min bästa Nizzapizza
En hemmagjord på egen deg med äkta parmesan, egen tomatsås och rikligt med en god oregano inköpt på butik med italienska specialiteter.är inget oävet vardagsalternativ. Okej, den kanske blir lite ojämn i kanterna - att snurra en pizzadeg på pekfingret kräver sin bagare. Och en stenugn är väl inte alla förunnad. Men det fungerar faktiskt ändå, och smaken är det inget fel på.

Denna pizza är inspirerad av den godaste jag någonsin ätit. Inte i Neapel som man skulle kunna tro, utan i Nice, en ljummen augustikväll för många år sedan. I ett gathörn nära strandpromenaden hade en driftig person ställt upp ett gammalt oljefat, på vilken han gräddade tunna, knapriga pizzor som kunde köpas hela eller i trekanter. Vid mina senaste besök i staden letade jag efter dessa underbart goda gatupizzor - men förgäves. Kanske gillade inte fullmäktige detta simpla inslag i stadsmiljön, vad vet jag.
Nåväl, här får ni min minnesvariant:

2 bakplåtsstora pizzor

Degen:
25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olivolja
1/2 tsk havssalt
6- 7 dl vanligt vetemjöl
Tomatsås :
4 tomater
2 msk tomatpuré
1 nypa socker
Fyllning:
400 gram riven parmesanost
svarta ( obs äkta!) oliver
2 stora gula lökar
15-20 sardeller
smör att steka i
olja till pensling
4 tsk oregano

Smula jästen i en bunke eller i matberedare. Häll i vattnet ( kallt) och lös upp jästen. Tillsätt olja , salt och mjöl. Knåda för hand eller i matberedare. Jäs övertäckt i 2 timmar.
Skålla tomaterna i kokande vatten, dra av skalen, skär bort kärnhusen och hacka tomatköttet. Blanda med tomatpurén, sockra och låt det hela koka i 15 minuter.
Dela degen i två delar. Forma till bullar och kavla ut tunt i två bottnar. Lägg dem på varsin plåt med bakplåtspapper eller liknande.
Hacka löken fint och stek den i smör på låg värme tills den är genomskinlig, inte bränd. Pensla bottnarna med olivolja. Bred på tomatsåsen, krydda med oregano, strö över den rivna osten, men spara lite till toppingen och fördela löken på bottnarna. Lägg över sardellerna i valfritt mönster, garnera med oliverna och lägg över den sista osten.
Grädda i 225 grader i cirka 15 minuter, beroende på ugn.

Inga kommentarer: