onsdag 28 december 2011

After ChristmasHanden på hjärtat- hur många tänker jul efter annandagen? Nu stundar ju nyår och därefter balernas kväll,  trettondags afton. Och så tjugonda knut när julen ska dansas ut.

Den senare firas lämpligen med något alkoholfritt av förklarliga skäl. Men dessförinnan brukar det ju bli en del bubbel. Eller varför inte en uppfriskande drink, efter all den feta (men läckra) julmaten.

Inspirerad av Florida Grape har jag i all ödmjukhet komponerat (och självklart testat och fått godkänt av objektiva smaklökar i min närhet) en icke alltför alkoholstinn förrättsdrink.

Basen är färskpressad röd grapefrukt, uppblandad med rosa mousserande vin och en nypa bett av Campari. För att balansera det torra, lite bittra la jag till en gnutta vaniljsockerlag, med vaniljkornen kvar som prickarna över i-et.

After Christmas

1/2 dl färskpressad röd grapefrukt
1 1/2 dl rosa torrt mousserande vin, gärna Rotary Rosé.
2 tsk vaniljsockerlag 10 ml
1 tsk Campari - 5 ml
1 vaniljstång

Lagen:
Koka upp 1 dl socker med 1 dl vatten. Rör hela tiden så att sockret löser sig. Dra kastrullen från plattan, skåra en vaniljstång och lägg i lagen. Låt svalna.

Blanda grapefruktjuicen med sockerlag och Campari. Häll över det svala vinet.Halvera vaniljstången och lägg den i drinkglaset. Den som föredrar en klar drink silar först bort kornen i lagen och hoppar över garneringen med vaniljstången.

Inga kommentarer: