tisdag 27 december 2011

Fyra amuser och ett månsken


Efter snaps, mumma julöl och glögg - vad kommer då?

Bubbel, så klart. Finns det ett bättre sätt att säga hej till ännu ett nytt år?

Sedan må det vara upp till var och en vilka bubblor man föredrar. De äkta från Champagne eller de oäkta från övriga delar av Frankrike eller resten av världen där denna sprudlande dryck produceras.

 Samt smaktemperament. Ska det vara gräddigt? Brödigt? Fruktigt? Torrt?

Själv har jag en liten fåfäng faiblesse för the real thing. Och helst en Extra Brut, dvs framställd utan ett uns av tillagt socker. Som Ayla Brut Nature ( nr 81 438, 326 kr). Knastertorrt, citrusaning, ett halleluja till ostron.  Månsken i flytande form -Ayla, som är ett turkiskt kvinnonamn, betyder just månsken..

Ibland ger dock tillfälle (och plånbok) utslag. Då kan en crémant vara väl så trevlig att skåla i. Till exempel Langlois Crémant de Loire Brut ( nr 7404, 119 kr), en frisk fläkt av gröna äpplen och mineral, så nära man kan komma originalet (som ibland inte garanterat är bästa valet).

Men oavsett preferenser. Häll nu försiktigt upp den porlande drycken i ett smalt glas, se hur bubblorna stiger mot ytan, dra in aromerna i näsan, låt  den första klunken skölja smaklökarna och känn hur koldioxiden kittlade sprider sig i  kroppen.

Sedan är det dags att hugga in på amuserna. Det bästa  med bubbel är att nästan allting passar som tillbehör,
ja, t o m  min lilla rökta variant, vad än vissa smakdomare må tycka.

Det brukar alltid en del kvar av julmaten. Så här har jag använt resterna av den rökta laxen, laxrommen och västerbottensosten.

1. Petit choux med fyllning av finhackad rökt lax, blandad med en aning wasabi.
2. Minirårakor med en klick laxrom.
3. Rostad kavring med äggröra, gräslök och silverål.
4. Filodegsrullar med innanmäte av en stav av västerbottensost och en sötsur dipsås på grape.

Inga advantgardistiska smakfusioner, således. Men som munsbitar till pärlorna i glaset helt okej.

Att tänka på: Det tar alltid längre tid än man tror att sno ihop ett antal minirätter. Petit chouxerna kan göras i förväg. Värm petit chouxerna  lätt i ugnen innan de fylls med laxröran. Wasabi är ju en stark krydda -jag använde ca 1/2 tsk till 1 dl laxröra, men den som gillar mera sting kan pröva sig fram till önskad styrka. Laxrommen bör rinna av någon timme eller två innan den klickas på de ljumna rårakorna.. Filodegsrullarna blir kännbart kladdiga, använd gärna en coctailgaffel.

Dipsåsen däremot är snabbt och enkelt tillredd.

2/3 dl färskpressad grape
2 dl vatten
3 msk ketchup
2 msk vitvinsvinäger
3-4 msk akaciahonung
en gnutta flingsalt
2 msk maizena
1 vitlök

Blanda alla ingredienser utom maizenan. Låt koka upp. Dra ner värmen, lös upp maizenan i lika mycket vatten, rör i och låt såsen bli simmig.  Låt såsen svalna.

 Och så ett Gott Nytt 2012!

Rårakor med laxrom.

Silverål med äggröra på rostad kavring och petit chouxer 
med fyllning av rökt lax och wasabi.


Filodegsrullar med Västerbottensost och en sötsur dipsås på grapefrukt.


Inga kommentarer: