torsdag 22 december 2011

Ishavets feta goding


Tack Konsum i Djursholm och ICA-Metro i Täby centrum! Ni har räddat ännu en jul. 

Ty att få tag på hel salt sill i tunna är inte alltid det lättaste numera. Kikade t ex in på delibutiken i min närhet som specialiserat sig på fisk och skaldjur, men icke sa nicke. Samma sak med den stora fina Coopbutiken med sin manuella fiskdisk.

Nåväl, varför i all fridens dagar envisas med att inhandla orensade sillar som dessutom måste blötläggas ett  helt dygn innan de kan tillagas? Det finns ju fileér på burk eller i fiskdisken om man nödvändigtvis måste lägga in julsillen själv.

Men se, de duger inte till glasmästarsillen. Här ska det vara redigt skurna bitar, tvärs över ryggen med benet kvar, vilket ger en helt annan smakdimension än den vanliga inlagda sillen.

 Det påstås att det var på Hamburger Börs som glasmästarsillen föddes. Anrättningen lär härstamma från en glasmästare i Klara, som anförtrodde sin framlidna hustrus recept i krögarens vård när han som änkeman intog sina måltider på lokalen.

Andra källor säger att den förmodligen funnits längre tillbaka än så, då sill och strömming var en nödvändighet och inte ett njutningsmedel och att metoden troligen utvecklats ur traditionen att äta spickesill, dvs saltad sill som inte vattnats ur.

Hurusom vill jag inte avstå från denna klassiska metod att anrätta den goda feta fisken, som ett komplement-nota bene, inte alternativ- till övriga inläggningar på silltaffeln. Recepten kan variera en aning men så här gör jag:

2 stora salta sillar
1 1/2 dl vatten
5 msk ättikssprit (12 % )
5 msk socker
1 röd lök
1/2 stor morot eller 1 liten
1 bit pepparrot, ca 2- 3 cm
10-15 vitpepparkorn
10 kryddpepparkorn
4 lagerblad

Tag ur sillen , men ryggbenet ska vara kvar. Låt dra  i rikligt med vatten i 24 timmar.
Koka upp ättikssprit, socker och vatten. Låt svalna. Skär sillen över ryggen i ca 2 cm stora bitar. Skala löken och skär den i tunna skivor. Skala moroten och skär den i runda smala bitar. Skala och tärna pepparroten.
Varva sill, morot, lök och pepparrot tillsammans med krossade vit- och kryddpepparkorn och lagerblad. 
Häll lagen över och låt stå i kylen i 3 dygn.  
Sillen håller i kylen ca 2 veckor men blir lite lös mot slutet.

Jodå, den åker fram till påsk också. Godingen...


1 kommentar:

Riitta sa...

Tänk den som får vara gäst hos dig i jul!