tisdag 20 december 2011

En kula till kaffet


Kan det möjligen smaka med en liten pralin efter maten?

Åjo, en eller två minibollar, gjorda på 60-procentig choklad, utan vare sig vegetabiliskt fett eller socker, till ackompanjemang av en liten kopp stark espresso kan nog de flesta unna sig, utan att få dåligt samvete.

Ty en chokladtryffel är faktiskt ett icke oävet alternativ till den söta julknäcken, som inte bara är den verkliga ( men ack så goda) sockerbomben på gottebordet, utan också har en tendens att fastna i tänderna.


I stället får sig munnen här en len smörjning medan smakreceptorerna njuter av mixen av  lagom söt choklad och den lite bittra omgivande kakaon. Eller förtjust noterar det extra lilla sockerstinget när chokladen rullats i pärlsocker.

Dessutom är de superlätta att sno ihop. Som gjorda för julgodispysslet med barnen - inget farligt kladd med het knäckmassa således.  Det enda som tar lite tid är att vänta på att chokladsmeten ska bli hanterbar.
Så det är bara att sätta igång!


ca 25 tryfflar
150 g 60-procentig choklad
1 dl vispgrädde
2 msk smör
Kakaopulver och pärlsocker
ev lite apelsinlikör


Hacka ner chokladen i små bitar. Lägg i en bunke. Koka upp grädden. Häll den heta grädden över den hackade chokladen.
Rör om. Blanda i smöret och fortsätt röra tills allting är smält. Pytsa eventuellt i lite apelsinlikör, ca 1 tsk.
Ställ in i kylen cirka en timme eller tills chokladmassan stelnat så pass att man kan hantera den. Ibland kan det behövas några minuter i frysen också.
Häll ut kakaon och pärlsockret på var sitt fat.  Se till att ha kalla händer och forma små bollar- tänk en något större stenkula.- och rulla dem i kakaon - pärlsockret.
Förvara i kylen med tättsittande lock.
I denna sats använde jag också några våffelstrutar som blivit över och som jag smulade ner och rullade bollarna i.  Man kan även ta hackade pistagenötter som ger tryfflarna en dekorativ grön nyans.Inga kommentarer: