måndag 28 maj 2012

En överlevare


Eftersom hittarecept.se har problem med att många recept försvunnit , inte bara från min blogg, så kommer jag att reprisera några av de blogginlägg som tidigare hört till de mest klickade. Här kommer kycklingleverpastejen.

Julen känns väldigt avlägsen. Men en del av julbordets rätter har ju faktiskt ett liv efter detta. Mammas underbart goda små köttbullar med en gnutta anjovisspad som krydda kan återuppstå  i diverse inramningar som absolut inte behöver gå i rött.
Och kycklingsleverpastejens pånyttfödelse sker ofta lika spontant, som när det är extrapris på kycklinglever eller som en amuse före bjudmiddagen.
Jag vet, inälvsmat som lever är väl inte allas cup of tea. Men till skillnad mot den lite skarpa svinlevern, som vanlig köpepastej är gjord på, smeker kycklingleverpastejen gommen med sina finhyllta aromer utan vare sig socker eller andra tillsatser - läs den finstilta innehållsförteckningen på förpackningen!
Här är få och noll konstiga ingredienser som gäller: animaliskt mättat fett i form av grädde ( bra för diabetiker enligt den senaste men fortfarande i dietistkretsar kontroversiella forskningen), ägg, gärna ekologiskt, lite ströbröd, helst smulor av hembakat, lite mjöl, smör och salt&peppar.
Själv har jag räknat ut att hela satsen innehåller cirka 33 gram kolhydrater för den som räknar dylika.
Receptet är från den gyllene tidsepok då Allt om Mat kom ut med sina första nummer för trettio år sedan.( Minns ni föresten paradrätten, den smördegsinbakade oxfilén med leverpastej???)  Pröva gärna pastejen lite ljummen på ett veteknäcke eller kylskåpssval på rågbröd med krasse. Det går också bra att frysa in pastejerna och ta fram varefter som ett silkesmjukt smörgåspålägg till frukosten.

300 gram kycklinglever
1 ägg
2 dl vispgrädde
1 msk mjukt smör
1 1/2 msk ströbröd
1 msk mjöl
1 tsk salt
1 krm vitpeppar

Kör kycklingelevern några varv i mixern. Tillsätt övriga ingredienser och kör till en slät smet.
Passera semten genom durkslag. Smörj små aluformar eller ungssäkra formar. Häll i smeten upp till 2/3 delar av varje form.
Ställ formarna i vattenbad och baka i 180- 200 grader(beroende på ugn)  i cirka 1 timme. Ser ytan ut att mörkna för mycket, täck med folie de sista 20 minuterna.

Inga kommentarer: