fredag 10 maj 2013

Från sjåsfri salami till sublim sparris
Antipasti  a la Enzo: Lombetto , prosciutto, salami,, parmesan.

Ibland kan en platta med väl valda charkuterier eller en frasig pizzaslice vara gott nog. Det beror på humör, graden av hunger och inte minst miljö. Passar de här pusselbitarna ihop, då är nyöppnade Enzo´s Trattoria  ett givet mål i Stockholm. Gillar man dessutom fotboll är stället ganska svårslaget.

Trattorian är inhyst på tredje våningen i det alldeles nybyggda, futuristiska Hornhuset vid Hornstull, som även på de övriga planen rymmer varsin krog: I gatuplanet en enklare bistro och bar och på plan två en medelhavsinspirerad restaurang där Petter Viding, Årets Unga Kock 2010, basar över grytorna, tillsammans med bland andra Felix Netzell - (se hans vinnande recept på fläskytterfilé "Felix frestande fläskstek" http://pbordet.blogspot.se/2012/01/felix-frestande-flaskstek.html )

Grundtanken bakom ägaren familjen Ahlboms senaste tillskott till Stockholms restaurangscen (tidigare bl a krogarna Storstad, Bistro Rigoletto och  Hotellet) är att, trots olika inriktning,  behålla och värna om en avslappnad atmosfär. Förebilden för just Enzo´s Trattoria är det otvungna sättet att umgås i Italien i allmänhet och i Neapel i synnerhet. Speciellt före, under och efter hemmalagets matcher. Mat, dryck och fotboll i skön förening, således.


Ta  en Birra Moretti i baren...
... eller en pizza Undici  med utsikt mot Mälaren.


Så medan dramatiken pågår på fotbollsplanen via de  stora teveskärmarna  kan man i all enkelhet njuta av Gre-No-Li, specialkomponerad drink, eller en  ljus Birra Moretti, i sällskap med någon av ställets tolv olika pizzor eller lite antipasti.  Och kanske en semifreddo Enzo, gjord på choklad, zabaione och hasselnötter.
Mer info:
www.hornhuset.se

För den som i stället föredrar att inviga våren på ett lite stillsammare vis, med betoning på det kulinariska, ska inte missa sparrisveckorna på Restaurang Grossmann,  tidigare GQ. Med samma passion som Norbert Lang, drivkraften bakom saligen avsomnade restaurang Paul & Norbert, vill krögaren Jürgen Grossmann få ännu fler att uppskatta denna ljuvliga primör och dess mångfacetterade användning i matkonsten.

Tartar på kalv med sparris crudité och 63-gradig äggula.

Som bevis på detta firade Jürgen Grossmann Sparrisens dag den 2 maj med att inbjuda till en avsmakningslunch tillsammans med Johann Topf, österrikiska vinhuset Topfs vinmakare och producent  i fjärde led av utsökta vita viner, framför allt Riesling och Grüner Veitliner.

Stockholms sparriskung- Jürgen Grossmann
Johann Topf, vinmakare i fjärde generation

Om de båda herrarna lyckades?
Följ med genom menyn, så inser ni svaret:

Tartar på kalv från Rönninge By med tunt skuren rå sparris och en krämig äggula, bakad i ugn- Till detta en ung Riesling samt en något kraftigare dito från 2006.


Len sparrissoppa med stunsig pilgrimsmussla, toppad med Kalixrom, beledsagad av Grûner Veltliner 2008, lagrad 24 månader på ekfat, samt samma druva i en mer strävare variant med en lätt pepprig doft från samma år.
Karamelliserad sparris med dilamm och vårprimörer, i samklang med två röda 100 procent Zweigelt från 2005 respektive 2008, den senare lagrad i 36 månader på ekfat.Och som avslutning, Sparris surprise, dvs glass på sparris med rabarber, jordgubbar och en touche av en av Grossmanns specialimporterade vinägersorter. Till detta en Riesling med modifierad sötma, Wechselberg Spiegel 2009.

Det finns sämre sätt att inaugurera  våren!

För mer information om Topf:
www.weingut-topf.at

Och till Restaurnag Grossmann:
www.gqrestaurang.se

PS. Man får stava chosefri  som ovan i rubriken.

Inga kommentarer: