onsdag 10 juni 2009

En flytande dröm


Har ni hört talas om Oliver Hembrecht? Antagligen inte, såvida ni inte råkar vara dedicerade vinkännare. I branschen är Oliver Hembrecht och hans vinhus Zind-Humbrecht i Alsace högt prisad för sina förnämliga, biodynamiskt producerade viner. Odling och framställning sker efter gamla metoder, skördarna är små och prisnivån därefter.



Själv fick jag för första gången uppleva vad denne Master of Wine kan åstadkomma vid en provning i januari av hans Riesling Thann 2007, årets specialvin på Viking Line. Minnet av denna gudadryck, fruktigt elegant med tydliga mineraltoner och behaglig syra, gjorde sig osökt påmind vid middagen i Gabriellas a la carterestaurang häromkvällen. För en gång skull fick vinet bestämma menyn. Och även om köket ska ha all heder av den perfekt stekta bergtungan så var det ändå det gulgrönskimrande innehållet i vinglaset som fick denna måltid att lyfta lite utöver det vanliga.



Tvärr missade jag att köpa med mig en flaska på hemvägen från Helsingfors. Just detta vin går ju inte att köpa på Systembolaget. Men för den som vill pröva något annat av vad vinhuset förmår finns det mindre partier kvar på vissa butiker av 2005 Herrenweg de Tuckheim, gewurztraminer ( nr 97717) och 2005 Clos Saint Urbain, pinot gris ( nr 98825). Tyvärr är dock risken stor att priset kan medföra en lätt skrämselhicka.




Dagens tips:


För er som ändå föredrar riesling så finns det ett flertal utmärkta och inte fullt lika dyra viner från årgång 2007 att botanisera bland, framför allt från Tyskland.

Inga kommentarer: