torsdag 11 juni 2009

Asparagus a la Finlande

Än är inte sparrisäsongen över, till glädje för alla ni lyckliga som utan men för hälsan kan uppskatta denna underbara primör. Sparris innehåller nämligen oxalsyra och det är inget vidare om man är disponerad för njursten. Men med lite minifusk, dvs bara de yttersta topparna och rejält med vatten brukar det ändå gå vägen.

Ovanstående sparrisanrättning hittade till bordet på ravintola Solna i Helsingfors häromdagen. (Jo, krogen heter faktiskt så, döpt efter gatan den ligger vid.) Importerad råvara förstås, det odlas ingen vit sparris i Finland, knappast någon grön heller. Men varför missunna Finland - och alla andra klimatmässigt missgynnade nationer att för en kort period få uppleva denna ljuvliga delikatess, hur miljöpolitiskt inkorrekt den än kan tyckas vara att inte hålla sig till närproducerat och inhemskt.
Det finns många sätt att göra sparrisen rättvisa. Här serverades den ljummen med en riktigt krämig hollandaise, pepprig ruccola och flarn av parmesan. Pröva själva och ta den tid det tar att laga en hemgjord hollandaise. Recept finns i massor av kokböcker och på nätet.
Dagens tips:
Ska ni åka på kryssning till Helsingfors? Det finns gott om bra caféer kring Esplanaden och ett flertal utmärkta krogar i närheten. Men ibland kan det vara intressant att komma en bit bort från turisterna i city. Ta spårvagn 4 utanför hamnterminalen mot Fiskartorpet, kliv av vid Solnavägen ( fråga konduktören) och ät en god lunch på ravintola Solna. Denna dag bjöds på en perfekt wallenbergare, lagom trind och lös i hullet. http://www.solna.fi/eng
Ett trevligt alternativ är Café Ekberg på Boulevarden med intakt inredning från 20-talet, bordsservering och norra Europas godaste rågbröd bakat på surdeg. Läge att köpa med sig hem.

Inga kommentarer: