Det finns de som av lyckliga omständigheter begåvats med egna kräftvatten i en av Sörmlands vackraste insjöar. Och som tvärvägrar att befatta sig med vare sig fiske, tillagning och/eller intagande !!
Anledningen är, inte helt otippat, omsorg om de stackars djuren som borde få slippa denna barbariska jakt med efterföljande, om möjligt ännu mer barbariska död i kokande vatten.
Okej, jag respekterar detta. Men tackar samtidigt försynen som sett till att den andra hälften i familjen inte är av samma åsikt. Annars skulle vi andra råbarkade typer, som anser att insjökräftor ( liksom havskräftor, hummer , fiskar och diverse molusker) tillhör bordets bästa njutningar, gått miste om en minnesvärd helg, kulinariskt och i konsten att fiska i sötvatten.
Håll till godo med sköna bilder och ett recept ( av otaliga) på en krämig kräftsoppa på skalen som blev över.
Augustikvällens mörker lägger sig långsamt. Snart är det dags att lägga i kräftburarna.
Nästa morgons utdelning av nattens fångster.
Vem vill ha den här honan?
Redo för ett stort kok med salt, dill och en redig skvätt öl.
De svenska insjöarnas delikatess, avsvalnade och dilldoftande
Skalen återanvänds som stomme i en krämig soppa.
Kräftsoppa
4 personer
Skalen efter 1 kg kräftor
1 morot
1/2 purjolök
Vatten så det nästan täcker skalen, ca 1 1/2 liter
2 msk tomatpuré
2 msk + 2 msk smör
2 msk mjöl
2 dl torrt vitt vin
1 msk konjak
3 dl vispgrädde
salt
Hacka skalen govt. Fräs dem i smör i cirka 5 minuter.
Häll över vattnet och lägg i moroten och purjolöken.
Koka i 10 minuter. Sila spadet i en annan kastrull. Tillsätt tomatpurén och vinet och reducera, dvs låt spadet koka ner till något under hälften. Häll i grädde och konjak. Gör en beurre manié, dvs blanda i hop 2 msk smör med lika mycket mjöl. Red soppan med blandningen. Smaka av och tillsätt eventuellt lite salt.
Kräftsoppa
4 personer
Skalen efter 1 kg kräftor
1 morot
1/2 purjolök
Vatten så det nästan täcker skalen, ca 1 1/2 liter
2 msk tomatpuré
2 msk + 2 msk smör
2 msk mjöl
2 dl torrt vitt vin
1 msk konjak
3 dl vispgrädde
salt
Hacka skalen govt. Fräs dem i smör i cirka 5 minuter.
Häll över vattnet och lägg i moroten och purjolöken.
Koka i 10 minuter. Sila spadet i en annan kastrull. Tillsätt tomatpurén och vinet och reducera, dvs låt spadet koka ner till något under hälften. Häll i grädde och konjak. Gör en beurre manié, dvs blanda i hop 2 msk smör med lika mycket mjöl. Red soppan med blandningen. Smaka av och tillsätt eventuellt lite salt.
1 kommentar:
Oj, oj, oj, vilken fin beskrivning av livet i Sörmland!
Skicka en kommentar