lördag 7 augusti 2010

När nästansurt blir sött

Sött och nästanssurt i en salig blandning

 
I tolv år har vårt enda klarbärsträd inte gett mer än enstaka frukter, som generöst nog fått bli fågelmat. Men så i år, efter denna snustorra inledning på sommaren, kunde skörden räknas i en mellanstor skål. Läge för lite sylt, således:

200 gram klarbär
200 gram syltsocker
3 msk vatten

Tag bort skaften och eventuellt skräp.
Blanda bär och socker i en kastrull, värm långsamt upp till kokpunkten. Rör hela tiden, sockret har en tendens att fastna i botten. Tillsatt vattnet efter en liten stund.
När massan börjar koka, dra ner värmen något, rör igen. Koka i ungefär 5 - 6 minuter.
Ställ undan kastrullen och låt sylten svalna.
Sen börjar pillet med att plocka bort kärnorna. Jag använder en stekpincett.

En sockerbomb- med god och hemmagjord

Koka en glasburk med vatten i mikron, så att den blir ordentligt ren. Häll sedan i sylten , sätt på lock och ställ in kylen. Håller sig minst en vecka. oftast längre.

Inte särskilt svårt, eller hur? Då kan vi lika gärna fortsätta och baka några goda valnötskex till sylten.

2 dl valnötter
4 dl vetemjöl
70 g smör
1 dl strösocker
3 msk kallt vatten

Mixa nötterna i matberedare. Blanda i mjöl, smör i bitar och socker. Mixa kort. Häll i 3-4 msk vatten. Kör tills det blivit en deg. Tag ur och låt vila i kylen 1 timme.
Sätt ugnen på 225 grader.
Forma degen till två rullar. Skär i 3- centimetersbilar. Rulla, platta ut och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Nagga med en gaffel.
Baka kexen i 8 - 10 minuter- kontrollera att de inte blir för brända. Låt svalna.

Servera de ljumna kexen med sylten. Till kaffet kanske, eller Afternoon Tea.
Eller varför inte som en dessert, tillsammans med en bit långlagrad hårdost..

Västerbottensost- vår mesta hårdost



Inga kommentarer: