måndag 21 mars 2011

Sälta och smak från Burträsk

                                              Tja, inte så vackert på bild. Men gott.

Inte för att jag trodde att jag skulle vinna. Men jag gjorde så gott jag kunde, som våra elitidrottare brukar säga när de inte uppfyllt förväntningarna och hamnat långt utanför prispallen.
Tänkte jag och lämnade Burträsk, bildlikt alltså.
Men så, oväntat, kom ett mejl. "Grattis! Ditt recept är ett av de 100 vinnande i receptävlingen som Västerbottensost anordnat."
Klart man blir lite glad, så där, över att min ganska enkla svartrotslåda med kantareller och den aktuella hårdosten tillsammans med stekta abborrfiléer kunde falla proffsen på läppen.
Men vänta nu! Jag skickade ju in ett annat recept också- ännu enklare. Är det det som juryn fastnat för?
Vi får se, när kokboken kommer i maj. Med brasklappen: " Ditt recept kan ha modifierats ...."
Prispengar? Nänä. Här är det äran som gäller, att publiceras i en kokbok.
Det är ungefär som när Ica och LRF för snart två år sedan anordnade en recepttävling om bästa landskapsreceptet. Men där skulle man dessutom motivera varför man ville delta. I det ljuset är mejeriet i Burträsk schystare- gör ditt bästa med vår ost.
Så till syvende og sidst- när allt kommer omkring-  är jag rätt nöjd och lite, lite stolt ändå..
Här hade jag först tänkt att dela med mig  mitt recept på Stekt abborrfilé med Västerbottensgratinerads svartrötter- i original  och i  förväg.
 Men det är inte värt att gå händelserna i förväg. Så det får bli receptet på strömming som jag avstod från att skicka in.

2 personer
300 gram färska små strömmingar

ströbröd
3 msk osaltat smör
2 dl vispgrädde
2 tsk dijonsenap
2 dl riven Västerbottensost
nymalen vitpeppar
finklippt gräslök

Klipp av fenorna,torka av strömmingarna och  vik dem dubbla. Panera båda sidor i ströbröd. Placera dem i ett ugnsform, tätt packade. Salta försiktigt, tänk på att senapen också ger sälta.
Smält smöret och häll över strömmingarna. Stek i ugnen c a 15-20 minuter i 200 grader. Kontrollera så att strömmingarna inte bränns vid.
Gör under tiden i ordning såsen: Blanda grädden med senap, peppar och riven ost. Tag ut ugnsformen och häll såsen försiktigt vid sidan av strömmingarna. Låt en del av fiskryggarna sticka upp ur såsen. Öka värmen i ugnen till 250 grader och låt gå ytterligare ca 8-10 minuter.
Strössla finklippt gräslök över och servera med nykokt småpotatis.
Dryckestips: Veteöl.

Och så vill jag tipsa om den bästa (och hittils enda) boken i just detta ämne: Susanne Jonssons Västerbottensost. Fylld med förföriska recept och tillika bilder.
Ja, hon sitter i juryn. Förstås.


2 kommentarer:

Gertrude sa...

Grattis!

Lena Heimlén sa...

Klart du ska vara stolt. Mallig, rentav. Grattis!