tisdag 12 april 2011

Smartare än lakrits

                                    Mixade nyttigheter med isterbandsströssel.


I dag 12 april är det  lakritsens dag. Men denna, i mitt tycke, oätliga råvara har härmed fått svår konkurrens. Från och med nu är dessa 24 timmar ( man får väl räkna hela dygnet?) även tillägnade något betydligt nyttigare och betydligt mer användbart, nämligen linssoppan!

Nyttigare för att linser har lågt  GI, är fettsnåla och rika på protein, järn, vattenlösliga fibrer, kalcium och b-vitamin. Medan lakrits som de facto är ett slags snask, kan ge oönskade hälsoeffekter som högt blodtryck, viktökning, huvudvärk och felaktig saltbalans ( ok, alternativmedicinare framåller att lakrits kan ha flera positiva egenskaper).
Men linserna är också mer användbara eftersom de  lätt kan varieras med många olika smakkombinationer som passar både vegetarianer och köttätare. Räck upp handen någon- hur ofta använder ni lakrits som krydda eller ingrediens i maten?
 Dessutom filtrerar linser luftens kväve, göder andra grödor vilket gör linserna till en riktigt klimatsmart råvara.
Men nu var ju inte avsikten att i första hand reta upp lakritsälskarna, utan att lyfta fram linssoppan i ljuset och i akt och mening tvätta bort stämpeln som trist, smaklös och snål.

 Soppa på linser är god mat som borde ha en mer framträdande plats i köket- inte bara hemma utan på dagis och på äldreboenden och sjukhus ( i stället för de vämjeliga mikrovärmda plastförpackningar som "erbjuds").

 Och vadå snål?

Det är väl utmärkt att bra mat inte kostar skjortan.

För idé och upprop står matskribenten Lotta Brinck http://www.lottabrinck.wordpress.com/
och några av hennes kollegor. Vi hakar på - gör du?

Röd linssoppa med isterbandsströssel.

2 personer
1 liten gul lök
2 msk tomatpuré
3 dl röda linser
6 dl vatten, uppblandat med en buljongtärning ( väj en sort utan tillsatser)
1 msk gurkmeja
1 isterband
2-3 cm mjuk getost i liten rulle
smör att steka i
lite nymalen vitpeppar

Använd en tjockbottnad kastrull. Hacka löken fint, Stek i smör på låg värme tills löken blir genomskinlig. Blanda i tomatpurén och fräs lite till. Häll i buljongvattnet, rör, och därefter de sköljda linserna. Koka upp och låt koka under lock i 10 minuter. Pudra i grukmejan mot slutet.
Under tiden, ta av fjälstret från isterbandet. Mosa innanmätet och stek på medelväme i smör i en panna. Fräset är klart när det är vackert brynt och börjar poppa i pannan.  Lägg fräset på hushållspapper så att överflödigt fett rinner av.
Mixa den färdiga soppan och krydda  med lite vitpeppar. Salt behövs inte eftersom både buljong och korvfräs ger sälta.
Skär en redig skiva av getosten, dela bitarna i små klickar och lägg i soppan. Toppa med fräset och eventuellt lite grön garnering. Spara lite av fräset i en skål som var och en kan fylla på efter smak.

Om nu undrar vad gurkmejan gör i soppan, så har flera senare vetenskapliga rön visat att den är extremt hälsosam, full av antioxidanter. Dessutom ger den en trevlig färg. Ett riktigt win-win.koncept således.

1 kommentar:

Riitta sa...

Det här verkar ju jättegott! Enkelt tycks det också vara att laga! Jag tror det blir "smartare än lakrits" till påsk för vår del!