onsdag 4 maj 2011

En bittersöt goding från FloridaEn ljummen munsbit på sommarbuffén.

Vet ni vad som fungerar allra bäst för att ta bort fett -och vattenfläckar på duschdörren, speciellt om den är i klarplast?
Jo, det är en ituskuren grapefrukt. Gnid båda sidor med halvorna, efterputsa med lite varmvatten med diskmedel i- och simsalabim är duschskyddet som nytt!
Tipset hörde jag på radions P4, vilket härmed vidarebefordras.
Men nu är det  inte i egenskap av mirakelmedel i vårstädningen som Florida Grapefrukt utlyst en tävling bland diverse matbloggare. Det är nya, fräscha, innovativa recept de vill se, där den karaktäristiska, lite bittersöta smaken ger en extra krydda åt anrättningen . Och varför inte?  Grape är gott, nyttigt och i Sverige tämligen sällan använd i matlagningen.
Men det finns ett Men. Under senare år har det rapporterats mycket om grapefruktens farlighet, ibland med rena krigsrubriker. Till exempel har grapefruktjuice kallats "dödens drink" efter flera dödsfall,  framför allt i USA. 
Frukten innehåller nämligen ett enzym som interagerar med vissa mediciner, dvs påverkar effekten av läkemedlen. Bland dem några kolesterolsänkande (statiner), vissa sömnmedel, vissa allgergimediciner, vissa blodtryckssänkande medel, samt Viagra. För den som vill fördjupa sig i ämnet har jag hittat flera länkar, bl a http://fitnessguru.se/sarisafvenberg/19283-grapefrukt-och-intag-av-mediciner

För de som slipper ta någon av dessa mediciner är det fritt fram att frossa i denna saftiga, härliga, citrusfrukt, antingen naturell till frukosten- en verklig vitaminkick- eller som piffigt tillbehör.
Här är min grapefruktvariant av anka l órange i munsbitsstorlek på buffébordet, eller som en förrätt.

4 pers
1 ankbröst
1/2 grapefrukt
1 msk rårörsocker
 1 dl vatten blandat med 1 msk koncentrerad kalvfond
1/2 msk maizena
4 endiveblad
4 bitar krämig chevre
rosépeppar
salt vitpeppar

Snitta den feta sidan. Bryn ankbröstet med den feta sidan nedåt i en stekpanna så att fettet släpper. Salta och peppra.
Sätt ugnen på 150 grader. Lägg det brynta ankbröstet med den feta sidan upp i en ugnssäker form. Stick in en stektermometer och låt köttet ugnsbaka i ca 15 minuter eller tills innertemperaturen är 66 grader.
Tag ut köttet och vira in i folie. Låt vila i ca 20 minuter.
Smält sockret i en kastrull på medelvärme, tillsätt den utspädda kalvfonden och saften av en halv grape. Låt koka ihop så att såsen reduceras. Blanda maizena med lite kallt vatten och vispa ner i såsen så att den tjocknar.
Skär upp ankbröstet i små skivor, placera dem i varsitt endiveblad. Smula över chevreost, häll över såsen och garnera med lite rosépeppar.

Inga kommentarer: