torsdag 1 september 2011

Sött och lite salt utmed Finlands sydkust del 2Vad är det för produkter som tillverkas här?, kanske ni undrar.

Nej, det är inte korv (övre bilden) eller räfflad plåt (undre bilden).

Det är - håll i er nu - godis!  Eller närmare bestämt  toffeekola, respektive laktritsstänger, som de ser ut innan de delats i små bitar och slagits in i prasslande stanniolpapper.

Vi befinner oss således i en sötsaksfabrik, nämligen Brunberg Oy, inrymd i en modern industrifastighet i utkanten av Borgå. Företaget har gamla anor, grundat 1871 av bagare A.W Lindfors och sedemera berömt för sina goda bröllops- och begravningskarameller. 1928 övertog  Lennart Brunberg företaget och hans  barnbarn driver nu verksamheten vidare.

 Trots att fabrikslokalen känns väldig som en hangar, fylld med den ena monstermaskinen efter den andra, övervakade av  en kader av kvinnor i sterila överdragskläder, plasthandskar och hårskyddshättor är detta en förhållandevis småskalig industri  jämfört med tex den finska jätten Fazer. 

Liten men naggande god,  dock, med export till flera länder i Europa och högt uppskattad i hemlandet. Framför allt för sina laktosfria produkter  och den mörka osötade chokladen.

Även om det kan verka vara mil mellan Den Lilla Chokladfabrikens hantverksmässiga pralintrillande  och Brunbergs efffektiva löpandebandtillverkning så har det ett gemensamt:  Vårt behov av livets söta .

Sedan är det ju en helt annan sak på vilken kvalitetsnivå vi vill lägga oss.

 Tack och lov får vi fortfarande ta det beslutet alldeles själva.                                                En kola till kaffet, kanske?

Inga kommentarer: