söndag 18 september 2011

Sött och lite salt utmed Finlands sydkust del 3

En självklarhet på varje fin(skt)bageri.

Mild höstförmiddag i Köklax i Esbo kommun, väster om Helsingfors. På Emil Halmes familjeägda bageri och konditori, beläget i den gamla stadsdelen alltsedan 1918, är det full fart på försäljningen. Några dröjer sig kvar i dofterna av nybakat bröd, tar en kopp kaffe vid de enkla kaféborden och tilltugg från den dignande disken, läser tidningen eller samtalar lågmält om vardagsting. 
Ett helt vanligt litet kondis, kan tyckas, som mot alla odds fortfarande lyckas hålla sig kvar i den stenhårda konkurrensen med bageriindustrins jättar ( läs Fazer och Wasa).
Men skenet bedrar, i varje fall delvis. Bröden  från Halmes bageri är nämligen kända och högt uppskattade även utanför den begränsade kundkrets vi ser här. Sedan länge levereras de varje dag  ut till 120 återförsäljare i södra Finland, bland annat till de kräsna finsmakarna på Stockmans och på Helsingsfors hallar.
Konkurrensen är dock inte mindre för det. Det där med "delvis" hittar man nämligen bakom butiken, i de inre environgerna. Trots modern maskinpark så är delar av de gamla lokalerna med sina smala trappor säkerligen tungarbetade. Dessutom kräver en hel del av sortimentet man-och kvinnokraft, dvs mycket handarbete av  bagare och konditorer..
Som de populära kuvertbröden. En stor rundel av vetedeg  doppas i en fyllig blandning av rågflingor, linfrö och pumpakärnor för att sedan skäras i lagom portionsbitar. Eller pastejerna, vars hemlagade innehåll av kokt ris, köttfärs,  lök  och ägg,  spritsas över smördeg och sedan viks ihop enligt konstens alla regler.

                                          Handmade  in Köklax.

150 finska pastejer på gång.

Förutom pastejer och kuvertbröd  tillhör blandrågbrödet en av de verkliga favoriterna. Grunden utgörs av den surdeg som hållits vid liv i 112 år  och bygger på ett recept som farfar Emil Halme använde när han startade rörelsen 1899 hemma i sin bostad i Köklax. 
Och givetvis får vi inte glömma pirogerna, ett måste hos varje finskt konditori. Eller finlandssvenskarnas   faibless (?) för en gnutta sötma- danskt rågbröd och vår svenska gotlandslimpa. Plus alla sötebröd, som smörbullar, vetelängder, och berlinermunkar.
"Bakat med kärlek" är en slogan som en av våra större brödindustrieri Sverige  tagit patent på. Synd. Den hade haft en betydligt större relevans här i Köklax.


Trinda goda Gotlandslimpor á la Halmes                                           Mumsmunkar från Berlin.


1 kommentar:

Anonym sa...

Oj, vad jag blir sugen på Karelska piroger. Detta till synes omöjliga bakverk; rågdeg fylld med risgrynsgröt och serverad med äggsmör. Det borde inte var gott men håll i er alla ni som älskar häftiga smakbrytningar, udda kombinationer och pikanta krydderier - Karelska piroger är superbt.
De övriga godsakerna låter intressanta men här min erfarenhet minimal...
Tack för treveligt rep.