måndag 28 november 2011

Pippi i novemberDet är fyra och en halv månad kvar innan påsken infaller. Och vem vet, kanske dröjer det ännu längre innan vi har vår igen. 
Så varför denna söta symbol för ljusnande tider just nu?
Anledningen är en nyligen begången middag där gästerna bjöds  på något så otippat som vårkyckling. 
Vanligtvis brukar ju denna klassiska vårdelikatess inte dyka upp i receptbankerna och i handeln förrän just till påsken.
 Men säg den tradition som det numera inte tullas på (semmeldagen och kräftpremiären till exempel). Alltså går det att få tag på denna lilla ungfågel även utom säsong, även om man får leta lite.
Skillnaden mellan en vanlig stor kyckling och vårkycklingen är formatet: Vikten ska helst ligga runt 250 - 350 gram, men upp till 500 gram kan accepteras. Köttet är vitt, mört, saftigt och milt i smaken. Alltså kommer den bäst till sin rätt i sällskap med inte alltför dominerande tillbehör. Som till exempel äpplen, antingen tryfferad eller med calvados eller cider som vårkycklingen gärna tillagas i  Pay d ´ Auge i Normandie.
Men den traditionella svenska varianten som den förr serverades på krogen är inte heller att förakta, med en gräddig sås, kulpotatis, pressgurka och gelé. Gurkan var på ovan nämnda middag utbytt mot haricot verts, kulpotatisen mot en hederlig hasselbackare och gräddsåsen hade fått ett sting av sambal olek- något som högeligen uppskattades runt bordet. Men framför allt var det smaken och konsistensen på den lilla kyllingen som fick flera att utbrista att "jamen, så här ska ju kyckling smaka".
Så varför inte pröva smaklökarna och göra en egen jämförelse.

 4 personer
1 vårkyckling per person, ca 350 gram
alternativt en halverad 500 gramskyckling
Smör till stekning
salt och peppar

Sås:
Skyn  från den stekta kycklingen
3 dl vispgrädde
1 dl torrt vitt vin, alternativt madeira
1 msk koncentrerad kycklingbuljong
1 msk rönnbärsgelè
1 msk  maizena eller arrowrot
ev 1 tsk sambal olek eller några droppar röd tabasco

Tillbehör:
Pressgurka
stekt kulpotatis
rönnbärsgelé

Torka kycklingarna och gnid in med salt och peppar. Bryn dem i omgångar  i rikligt med smör en gryta så att alla sidor får en fin stekyta. 
Ställ in grytan i 150 grader i ugnen och låt steka klart i cirka 40 -45 minuter. Ös med skyn då och då.
Ta vara på skyn när klycklingarna är klara. Sila av, koka upp och blanda med vin, grädde och kycklingbuljong. Låt puttra några minuter, red av med maizena eller arrowrot, smaka av med gelé och eventuellt sambal olek eller tabasco. 

Servera kycklingarna med  den varma såsen och tillbehören.
Och glöm inte att ett fylligt rödvin förgyller måltiden.


Liten men naggande god.


En föraning av vår i november


Inga kommentarer: