lördag 19 november 2011

Spritus sanctus

                               En supersvensk hybrid: Snaps och Skansen i skön förening.

Så går vi oåterkalleligt mot ännu en jul. Antingen älskar man den eller så gäller det att gilla läget. Personligen lutar jag nog mot det senare, vilket mest har med vintersolståndet att göra: Vi befinner oss mitt i den djupaste mörkerdippen på hela året - här gäller det att ta vara på de glädjeämnen som trots allt finns.

Som pepparkaksbaket och klänettdito. De sakrala julsångerna. Alla ljus som tänds i fönster och trädgårdar. Och julbordets många moderna parafraser. I dag är det helt legitimt att hoppa över den rimmade skinkan, brunkålen, risgrynsgröten eller doppet i grytan om dessa inte faller dig på tungan och ersätta det med något annat.

För mig är sill i alla konstellationer oumbärliga, liksom gärna rökt ål och små köttbullar med sting av anjovisspad. Därmed är dryckesvalet givet. Enbart snaps kan samspela i harmoni med dessa kryddor, följt av ett mustigt öl med en lätt rondör av sötma. Vinet får vänta till juldagens kalkon.

Men nu har jag gått händelserna i förväg. Eller rättare Altia som bland annat står bakom Blossa, OP, Skåne och Grönstedts.  Redan i september lanserade man Julsnapsen 2011 (nr 86622-02, 199 kr för 500 cl ) som denna gång tagits fram i samarbete med 120-årsfirande Skansen.
De utsökta små snapsglasen från Orrefors, signerade Ingegärd Råman, som dukats upp för media i f d Skanseschefernas tjänstebostad, innehöll en svagt ockrafärgad pärla, kryddad med kummin, ingefära och ett starkvin från Tarragona. En kombination som enligt kryddmästaren Johan Odland  gör att snapsen harmonierar lika bra med det salta, syrliga och det söta på julbordet.

         För att styrka denna tes bjöd Sollidens kökschef Christer Svantesson och Gubbhyllans KC Wallberg på smakprov från de båda restaurangernas kommande julbord: Portvinssill, apelsinsill, gravad lax, vildsvinskorv, ädelost och lagrad hårdost och en liten söt eftersläng.

Det visade sig stämma gott. Ett  brännvin med mycket karaktär men samtidigt följsamt med en mjuk avrundning. Skål, Johan Odland!

Men allra bäst tyckte jag att det smakade till Sollidens Portvinssill,  komponerad av Christer Svantesson.

                                                        Lag:

 •                                              1 dl ättikssprit
 •                                              2 dl strösocker
 •                                              3 dl vatten
 •                                              1 skivad rödlök
 •                                              1 msk krossad kryddpeppar
 •                                               3 lagerblad


                                   Koka upp lagen och låt den kallna. Blanda med:

 •                                               1 purjolök, det vita
 •                                               3 små morötter i tunna skivor
 •                                               1 msk färsk ingefära i små tärningar
 •                                               1 tsk mald torkad fänkål
 •                                               1 tsk mald kummin
 •                                               1 dl portvin
 •                                               1 liten rödlök i tunna skivor

                               Lägg i 250 g väl avrunnen inlagd sill, skuren i små bitar. Blanda noga och låt stå
                               kallt 1dygn i glasburk .Om knappt en vecka börjar julfirandet på Skansen med den första av fyra julmarknader. Passa på att uppleva lite kulturhistoria i de gamla gårdarna, smaka på kolbullar, rökt fisk , pepparkakor och godis, dansa runt granen och  gläds åt att  efter den 23:e  vänder ljuset sa sakta tillbaka.


Inga kommentarer: