tisdag 5 juni 2012

Grillsommar med eftertanke?

Möjligen ett nyttigare alternativ -burgare på kycklingfärs. 
Vad ska ligga på grillen i sommar? Ja, efter rapporten  för några månader sedan om de uppenbara hälsoriskerna  med att äta för mycket processad korv och rött kött kanske en och annan övergår till kyckling och fisk. 

Visst, det är gott det också. Men att helt utesluta en vackert marmorerad entrecôte eller en riktigt fin fläskkotlett med ben ( nota bene!) skulle kännas både trist och tomt, tycker jag. Dessutom har både ICA och Scan lanserat flera riktigt bra grillprodukter. som alternativ till den trista fläskkarrén eller den ännu tristare flintasteken.

Som t ex Scans högrevsfärs, mörad entrecôte och ett tjockare skivat grillbacon, som rätt hanterat bättre klarar den lite tuffare tillagningen över glöd.

ICA frestar bland annat med färska korvar med 90 procent kötthalt och  Selectiv US Beef, vars kött kommer från köttrasdjur av sorten Angus. Djuren går ute året om, köttet är väldigt mört och garanterat utan hormontillskott. För skeptiker och vänner av lokalproducerat finns ett svenskt alternativ i diskarna.

Själv var jag något skeptisk till högrevsfärsen och inte så lite till den amerikanska grillhögreven ur US Beef-sortimentet. Framdelskött brukar knappast lämpa sig för annat än långkok.

Men i båda fallen fick jag ge mig. Färsbiffarna blev både goda och lättuggade. Och Chuck Roll, som styckningsdelen kallas, behövde mot alla odds bara några minuter på var sida på grillen för att bli lika mör som en välhängd biff.

När Scan kallade till årets köttpressträff  i april hade årets kock Klas Lindberg  komponerat munsbitar på några av nyheterna i grillsortimentet. I mitt tycket godast var hans sotade högrevsfärsbiffar med rödbetscréme och friterad kapris på hembakt surdegsbröd.
Själv provade jag att förenkla receptet något, grillade biffarna i stället för att sota dem i panna och serverade dem  med färska förkokta rödbetor, lite creme fraiche och  köpt surdegsbröd och ofriterad kapris. Det blev nästan lika bra.

4 portioner
200 g högrevsfärs
salt och peppar
1 msk dijonsenap 
2 msk fint skuren gräslök
2 stora rödbetor
1 dl kapris

Koka rödbetorna med skalen på i saltat vatten- tills de känns nästan klara. Känn med en träpinne. Slå in dem i folie och lägg på grillen över indirekt värme. Grilla ca 10-15 minuter. Låt svalna litet.
Under tiden, krydda färsen med salt och peppar. Forma 40 g färs till platta biffar. Grilla kort över indirekt glöd tills biffarna är genomstekta. Pensla dem med dijonsenap och gräslök. Varmhåll.
Låt kaprisen rinna av ordentligt.
Skär brödet i tunna skivor. Skär rödbetorna i tunna skivor och lägg några på varje brödskiva samt en klick creme fraiche. Placera biffarna ovanpå , garnera med kaprisen och ta några extra drag med pepparkvarnen. En fyllig ljus lager därtill passar fint.

Men vill man göra det ännu enklare för sig: Grilla en mörad entrecôte  med några kvistar färsk timjan, samt
förkokt färskpotatis och färsk lök i foliepaket.  Och då åker nog det goda vinet fram i stället ...


Men  en marmorerad entrecôte  är nog bland det bästa man kan lägga på grillen.

Inga kommentarer: