måndag 8 oktober 2012

En treven hörna i Helsingfors
Efter en hel sommar och en halv höst utan en enda rad om mat kanske någon fått för sig att jag tröttnat på bloggandet - inte en alltför ovanlig reaktion efter flera års idogt randande.

 Men så är det inte. Jag har bara tagit time out, njutit av att vara lat och grilla fisk och kött ( för det är ju en sortens enklare matlagning som gäller stora delar av den varma årstiden), utan tanke på kameravinklar och utprovning av recept.

Samtidigt har jag, omedvetet?, byggt upp en bank av kommande idéer som nu pockar på att få komma ut. Plus att några  mediaträffar återigen triggat smaklökar och skrivarlust.

Så säsong fyra, som egentligen startade redan första juni, ska förhoppningsvis som vanligt bjuda på ett lagom axplock av klassiker, ny inspiration och en och annan minnesvärd smakupplevelse utanför de egna köksregionerna.

Och vad passar bättre än att just börja med det senare: Min senaste trip till den trevliga, behändiga storstaden Helsingfors med sina  välvårdade hus i de äldre citykvarteren, något så gammalmodigt som kullerstensgator här och var, och- åtminstone sommartid-  lummiga vackra omgivningar utmed den långa strandlinjens blåa vatten. 

Dessutom är stan en förträfflig matmetropol, där öst möter väst utan att de slår ihjäl varandra. Men så har jag ju också en utmärkt guide, fotografen och journalisten Nina Hackman, som alltid sett till att bjuda på nya intryck för öga och gom, så att kärleken till denna Östersjöns östra pärla hålls vid liv.

Denna gång bär det bl a av till den välputsade stadsdelen Kronohagen för lunch på ett av de senaste tillskotten på stadens restauranghimmel., Qulma , på finska, Hörnet.

Till skillnad mot den alltmer förfinade gastronomiska profil som gett Finland rykte långt utanför gränserna har dock Qulma lanserat sig som en otrendig oas med tyngdpunkt på mättande, okomplicerade rätter till humana priser. Ett koncept som krögaren Marc Aulén utvidgat från tiden i Hagnäshallen där han drev ett uppskattat pyttesoppkök i många år, via ett mellanspel i city med krogen Simply Soppa.


Foto: Nina Hackman

Basen i köket är således tre olika soppor som varieras från dag till dag och som man serverar sig själv - med obegränsad påbackning. Därutöver dagens "Smörre", nybakt bröd med varierande pålägg, en fräsch sallad - eller en kombo av allt eller valda delar. Miljön är rustik och avslappnad, förstärkt av värdens livliga konversation  på finska och svenska med alla gäster.

Hade vi landat en lördag skulle nog en bordsreservation ha varit att rekommendera. Då bullar nämligen Marc upp sin brunch , som blivit omåttligt populär. För 18 euro ingår, förutom bl a vitaminshot, hembakade muffins, en tallrik med charkuterier, juice och bakad potatis, även Qulmas numer berömda yoghurt.


Vi får  påpassligt ett smakprov som dessert efter soppan och salladen. Och vi inser varför just denna yoghurt blivit en sådan succé. Toppad med mintpesto, kräm gjord på svartvinbär, hallon, mango och passionsfrukt, jordgubbsmelba, stekta kanelnötter samt rostade solros- och pumpafrön med kokos är den bland de läckraste jag smakat.

Det tyckte tydligen även provätarna från ett japanskt flygbolag. Bara två restauranger i Helsingfors blev omskrivna i bolagets magasin efter besöket.  Den andra var ärevördiga Savoy.

Så är ni på dagskryss med Finlandsbåtarna eller är i Helsingfors av andra orsaker, ta en sväng förbi Mariegatan  när hungern sätter in.

Middag? Nä, det får ni inta på annan lokal. Vis av tidigare erfarenheter låser Marc  ytterdörren vid 14.30 och tillbringar kvällen i sitt hem. Men det är klart, vill ni hyra hela restaurangen kvällstid, då ställer han upp och lagar en rejäl trerättersmeny.

Qulma
Mariankatu 13 b
00170 Helsinki
www.qulma.fi


Foto: Nina HackmanInga kommentarer: