tisdag 16 oktober 2012

Äpplen eller päron?Måste det vara fem grader i luften, nordlig kuling och gråmurrig himmel för att känna lust att baka en kaka?

Nej, det vet alla gottegrisar att sötsuget inte har någon som helst koppling till klimatet. För att travestera en känd ölslogan: Hvornaar smager en kage bedst? ? Hvergang!

Så här i äppeltider kan det ju tyckas vara det första alternativet att smaksätta en kaka med någon av de supergoda svenska äpplesorterna. Och nedanstående recept fungerar också fint med några av höstens favoriter som Ingrid Marie, Åkerö, Alice eller Cox Pomona.

Här har jag emellertid valt att trycka ner tunna skivor av  päron i kaksmeten  för att bjuda på ett alternativ. Urvalet av päron är inte lika stort, men de flesta sorter som finns i butik fungerar bra- dock måste de vara riktigt mogna. Den lilla skvätten päronkonjak gör också sitt till.

Det som är lite ovanligt med just denna kaka är, att i stället för att börja med att vispa ägg och  socker, så vispas smält smör för sig och blandas sedan med två ägg under fortsatt vispning.  Om det är detta som gör kakan så saftig vet jag inte.

Ett annat litet trix är att jag i stället för att köpa  vaniljsocker sötar med tidigare använda och urskrapade vaniljstänger som fått dra en tid i florsocker i en glasburk med lock.  Men självklart går det lika bra med färdigblandat vaniljsocker eller bara  äkta vanilj i pulverform.

Så fram med bakform, ingredienser och låt dofterna sprida sig i köket!Recept:

100 g smält osaltat smör
2 dl rårörsocker
2 stora rumstempererade ägg
2,5 dl vetemjöl- gärna siktat
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker eller 2 tsk "hemgjort" vaniljsocker.
1 - 2 msk Xanté
1 stort moget päron
2 msk kanel- och rårörsockerblandning.

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla en form. Lägg gärna bakplåtspapper i botten så blir det enklare att loss kakan.
2. Vispa det smälta, något avsvalnade smöret i cirka 3 - 4 minuter med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa mellan varje ägg. Blanda mjölet med bakpulver och tillsätt vaniljsockret och 1 msk päronkojak. Blanda noga med det uppvispade smöret.
3. Häll smeten i formen, jämna till med en slickepott. Skär päronet i tunna skivor och tryck ner i smeten i valfritt mönster. Strö över blandningen av kanel och socker.
4. Grädda i cirka 50 minuter- 1 timme beroende på ugn. Känn med en trästicka om kakan är färdiggräddad.
Kakan är lika god ljummen som avsvalnad. Ät den med vispad grädde- gott!

Inga kommentarer: