söndag 25 november 2012

En prima pärla

Så vinälskare jag är. Det finns bara två drycker som kan matcha vårt salta-syrliga-söta svenska julbord: Snaps och ett mustigt öl. Ja, hemgjord mumma med lite ginaccent är också helt okej. Och, om man ändå vill bryta av till desserterna, en vit port eller något annat sött starkvin.

Vilken typ av snaps man föredrar är naturligtvis en smaksak. Själv har jag med åren blivit allt mer förtjust i de kryddigare varianterna, gärna med ett litet sting av sötma/frukt.. Som förra årets julsnaps från Altia t ex, en ockrafärgad pärla, kryddad med kummin, ingefära och ett starkvin från Tarragona.

2012 års variant, PRIMA Julsnaps 2012, f ö den 19:e i raden, och som vanligt komponerad av kryddmästaren Johan Odland  harmonierar lika bra med julens smakpalett:  Fruktig, med en tydlig äppelkaraktär, ett sting av kanel, kummin, fänkål och en lite rökig eftersmak, baserad på maltwisky. Det bar rakt igenom det utsökta julbord som serverades på  nya Spritmuseet på Djurgården i samband med lanseringen för en tid sedan.

Den här gången har Johan Odeland inspirerats av Selma Lagerlöfs stora äppelträdgård på Mårbacka och hennes  intresse för resor och utländska influenser, vilket fått honom att plocka in kanel i smaken. Och matlwiskyns rökighet är bilden av en sen, lite gråtung höst när dofterna av bränt ris fyller luften, förklarade han. Poesi omsatt i hantverk.
-
Som vanligt finns Året julsnaps bara i begränsad upplaga som kan beställas på Systembolaget. En flaska om 500 ml kostar 204 kr och artikelnumret är 86710-02.

För övrigt rekommenderar jag  Patricia Bengtssons Madras currysill till 2012 års julsnaps. Patricia är kallskänka på Vin &Spritmuseet restaurang.

4-6 portioner
1 äpple
1 schalottenlök
1 msk smör
1 madras curry
1 dl creme fraiche
1 msk majonäs 1 msk mango chutney
salt, peppar, lite pressad citron  4-5 inlagda sillfiléer i bitar

Skala och tärna äpplet. Hacka löken. Smält smöret i en panna och fräs äpple, lök  och curry mjuka.
Låt kallna och mixa sedan blandningen med creme fraiche, majonäs och chutney. Smaka av med salt, peppar och citron. Blanda ner sillen och låt stå i kylen ett par dygn så att smakerna träder fram.
Inga kommentarer: