onsdag 20 februari 2013

En kokett cocotteFörra året började de sticka upp sina mörkgröna småflikiga vingar ur jorden i mitten av april. Således dags att använda de sista skörderesterna i frysen innan den nya nässelsäsongen drar igång.

Nässelsoppa har vi avnjutit flera gånger under vinter. Så i stället lagar jag en vegetarisk lasagne:  bechamelsås med genrösa drivor av riven, lagrad präsost, hemmagjord tomatsås och de förvällda och hackade bladen som lågmälda smakbrytare.

Men nässlor passar också bra till de färdigfileade laxbitar i olika stolekar, som köps i paket. Lite lyxigt förstås, men  ibland är det skönt att slippa förarbetet. De förvällda nässlorna stuvas som spenat eller mangold, kryddas försiktigt med salt och nymald vitpeppar och serveras till den i detta fall snabbgravade laxen, som först skurits i tunna skivor.

Eller varför inte låta nässlorna bottna i en fransk cocotte- ett trevligt sätt att tillreda ett ägg och som passar fint på bordet inför den stundande påsken.

4 personer
4 stora ägg, gärna ekologiska
4 små ugnsformar,
2 - 3 msk förvällda och stuvade nässlor per form

Smörj formarna noga med smör. Lägg i de stuvade nässlorna. Knäck 1 ägg i taget i en kopp. Häll sedan ägget försiktigt över nässelstuvningen. Gulan ska vara hel.
Ställ formarna i hett vatten i en långpanna eller en stor ugnsform. Vattnet ska nå upp till hälften av formarna. Grädda i ugnen i cirka 12 minuter på 175 grader. Gulan ska vara lite lös när cocotterna är klara.


Inga kommentarer: