onsdag 20 februari 2013

Lagrad sommar
Mitt inne i den mörka perioden vill jag hålla kvar sommaren en liten stund och tänka på allt det goda som den varma årstiden ger oss. Som vildhallon, blåbär, vinbär, krusbär och lingon, av vilka frysen är full ..
Men allra roligast är nog ändå de många litrarna moreller. För första gången på 13 år så gav vårt stackars vinpinade ( ärvt av förra ägaren) körsbärsträd full pott. Tidigare år producerade det bara enstaka bär, som vi gladeligen lämnade åt småfåglarna. Förra hösten hade vi i princip gett upp och gav oss på det med häcksax och sekatör för att jämna till det i nivå med de omgivande buskarna.
Men så till våren hade det plötsligt börja spira mängder av nya blad. Till försommaren stod det i intensiv vit blomning som till högsommaren förvandlats till massor av gröna kart. Och under av under- det gröna övergick i saftiga klasar av mörkröda frukter. Nej, den här gången fick fåglarna mätta sig med något annat- snabbt fram med nät och fladdrande alfolieremsor för att rädda skörden.
Det första jag kom att tänka på att använda bären till var en klassisk clafoutis- det var länge sedan!  Visst, lite pill och söl med att få bort kärnorna, men värt besväret. Så gott det blev- här är receptet:

50 gram smör
 4 st ägg
1,5 dl socker
2 dl mjölk
1,5 dl vetemjöl
400 gram körsbär, ta mer om du vill.

1. Värm ugnen till 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ihop ägg, socker, mjölk och mjöl i en bunke. Blanda i smöret.
2. Smörj en form, ca 24 cm i diameter, med löstagbar botten. Skölj och kärna ur körsbären. Sprid ut bären jämt över formens botten. Häll på smeten och grädda i 30-40 minuter tills smeten stelnat och kakan blivit gyllene.
3. Servera ljummen med lättvispad grädde.

Resten av bären ligger nu och väntar i frysen på att sprida lite sommarvärme fram tiil en ny vår och sommar. i en fräsch smoothie eller som en syrlig marmelad eller varför inte som pikant såskrydda till vilt?
Sen får vi se om detta var ett naturens engångsspratt eller en verklig pånyttfödelse av vårt lilla körsbärsträd.

Inga kommentarer: