onsdag 20 februari 2013

Spirit of AfricaLjuvlig import från Sydafrika


Söta alkoholdrycker har med några undantag inte roat mina smaklökar. Ett speciellt hatobjekt är Baileys med sin lite fadda blandning av grädde, choklad och knappt förnimbar enkel whisky-sen må den vara en av världens mest uppskattade likörer enligt reklamen.

Tills jag upptäckte den sydafrikanska konkurenten Amarula. Plötsligt fylldes gommen av en behaglig mix av mjuk choklad och syrlig spritz. Så gott!

Råvaran kommer från det sydafrikanska marulaträdets små ljusgula C-vitaminrika frukter, som skalas, kärnas ur och destilleras i kopparpannor. Därefter får destillatet lagra i ekfat i 2 år, innan det är dags att tillsätta extrakt från frukten och blandas med grädde.

Jag smakade den första gången som  en liten avrundande sval dessershot efter middagen och så har jag fortsatt. Men så läste jag på nätet att spriten också är god att använda i efterätter. Bland annat som piff i en creme brulé eller med glass. Vilket inspirerade mig till att komponera en egen liten enkel variant.

Hallon går ju bra till choklad. Spriten behöver dränka något mjukt. En klick vispgrädde förstärker njutningen. Det blev..


Amarulasweeties

4 personer

Sockerkaka, gärna hemgjord, inte för söt

2 dl hallon
4 msk socker
1 dl vispgrädde
40 g mörk choklad
3 msk Amarula

Smält chokladen i micron på medelvärme, passa noga så att den inte blir för varm och klumpar sig. Droppa ut den varma chokladen med en sked över ett bakplåtspapper till valfritt mönster. Låt stelna i frysen.

Värm upp hallonen med sockret i en kastrull, så att de karamelliseras. Passera bären i en nätsil. Skär sockerkakan i 8 fyrkanter 4x4 cm. Häll lite av likören över sockerkaksbitarna. Bred på hallonsås så att den rinner ner lite grann över kanterna.Vispa grädden ganska hårt och spritsa på ett översta lager. Lossa den stelnade chockladen med en kniv och dekorera.

Passar på en buffé eller som en lagom rund avslutning på en trerätters middag, trots miniformatet.
Vad kan man inte göra med lite sprit?

Inga kommentarer: