fredag 8 mars 2013

En hit som hållerHäromliden frågade sig Mikael Mölstad i sin vin-och matspalt i SvD hur det kommer sig att våra nutida mästerkockar inte lämnar några spår i den gastronomiska historien med rätter uppkallade i eget namn. 

Men han glömde faktiskt en, nämligen Carl Butler. Kanske tycker Möstad att Butler inte riktigt platsar bland les chefes supérieure. Eller också gillar han kanske inte en av 70-talets mest populära rätter, Biff Butler- vad vet jag.

Klart är i alla fall att när Carl Butler öppnade sin restaurang 1969 på Rörstrandsgatan, tillsammans med textilkonstnärinnan Inez Svensson, så blev hans variant på biff genast en hit bland gästerna. När sedan Butlers första kokbok kom ut fem år senare var vi många som slog upp sidan 52 det första vi gjorde när det skulle vankas lite bättre helgmiddag.

Kokboken fick också svenska män att våga ta steget ut i köket och börja laga mat på allvar. Recepten var pedagogiska och borgade för att resultatet skulle bli lyckat. Alltså blev den på sitt sätt banbrytande, såldes i stora upplagor och översattes till flera språk. Och jag lovar att många av oss 40- och 50-talister har kvar sina tummade, fettfläckiga exemplar, ett tecken på att de verkligen har använts. Själv återkommer jag gärna till min signerade, lite gulnade och brännmärkta Carl Butlerbok när matfantasin tryter och jag inte orkar med fler av tidningarnas receptvarianter på odlad färsk lax.
Här förekommer visserligen rimmad lax i ett recept och tre varianter på laxforell. Men det är kötträtterna jag vill åt. Framför allt Butlers favorit -lamm, som hans underbara lammnavarin eller hans gudomliga lammlåda, inspirerad efter ett besök i en liten by utanför Aten. 


Och så biffen förstås.I all sin enkelhet en riktig fredagsmysare med en kraftfull barbera i glaset. En förutsättning är naturligtvis bästa köttkvalitet. Det enda som jag ändrat på i Butlers recept är margarinet. Denna konstgjorda massa är definitivt bojkottad i mitt kök sedan många år tillbaka. 

Receptet är för en person- enkelt l att dubblera eller öka på till fyra personer.

Biff Butler
1 utskuren biff 
1/3 hg champinjoner
2 msk vitt torrt vin
1 dl vispgrädde
1 vitlöksklyfta
1 rejäl tsk fransk senap
peppar
smör

Rensa och skiva svampen .Lägg en rejäl matsked smör i stekpannan och sätt plattan på ganska hög värme. Precis när smöret börjar bryna steker du biffen.
Ta biffen ur pannan och håll den varm. Lägg i champinjonerna och fräs dem lätt. Bryn inte.
Slå vinet över svampen och skölj runt. Häll i grädden, senapen och den pressade vitlöken. Ta några tag med pepparkvarnen. 
Nu ska värmen vara stark igen. Vispa om och låt såsen koka ner tills den börjar bli tjock. Du behöver inte salta. Den detaljen sköter senapen om.
PS. Skulle såsen skära sig , slå i några droppar kall grädde och vispa så går den snart ihop igen. Inga kommentarer: