onsdag 17 juni 2009

En dubbel pärla
Oavsett väder- det blir ingen riktig midsommarafton utan sill, snaps och jordgubbar. Själv plagierar jag Birgits sillrecept på matjes, äpple och färsklök i en blandning av gräddfil, äkta majonäs och curry. Snapsen ska vara OP, denna frejdade pärla, lanserad första gången vid världsutställningen i Göteborg 1891, ackompanjerad av en ljus kvalitetslager av svenskt märke. Gubbarna ska självklart även de vara svenska, serverade på traditionellt vis med lättvispad grädde.


Lagom till denna svenskaste av svenska högtider har nu Orrefors presenterat ett nytt nubbeglas, signerat Ingegärd Råman, under mottot "lite smakar mer". I stället för den vanliga fyran rymmer glaset endast två centiliter. Tanken är att man ska smutta och njuta i stället för att svepa och frusta. Det ligger mycket i det. Våra svenska nubbar rymmer ett spektrum av subtila smaker under den alkoholrika omgivningen som tyvärr ofta passerar obemärkta av för stora klunkar - eller för att drycken är alltför kall, ja ofta isad ner till antarktisvinter.

Att svensk kultursnaps passar till mer än bara sill är väl inte allom känt. Men den minimalistiska skagenröran och wallenbergaren i samma pytteformat som bjöds på vid lanseringen visade sig passa alldeles utmärkt till den behagliga kryddningen av anis fänkål och kummin som utmärker just OP. Pröva själva någon gång.
Dagens tips:
Häll lite brynt smör över matjessillen- gott! Eller garnera inlagd sill på rågbröd med en klick forellrom.
.

Inga kommentarer: