torsdag 25 juni 2009

Östgötskt
Har ni vägarna förbi Norrköping i sommar? Ställ bilen och ta en promenad till Knäppingsborg, den sedan länge nedlagda snusfabriken mitt i stan, slå er ned under de skuggande träden på baksidan av Bagarstugan och hämta energi med en kopp (rättvisemärkt) nypressat kaffe eller en skummande latte.
Frestande tilltugg är bland annat mjälla scones, med eller utan nötter som äts med krämig färskost, bullar, muffins och möra kakor. För icke sockergrisar finns alternativ i form av matiga smörgåsar, i både maxi- och miniformat, allt med ekologiska förtecken. Klasse!
Det är dessutom svårt att låta bli att inhandla något eller några av de stenungsbakade bröd som bildar en förförisk fond till bakverken i bageriets glasdisk : levain, rågbröd bakat på surdeg, valnötsbröd och frallor som får de industriellt framställda bullarna med samma namn att framstå som en skymf mot oss konsumenter.


Mätt och lycklig kan man sedan ta en sväng genom kvarteret, kolla in fiskaffären, insupa de ljuvliga dofterna av lagrade ostar i butiken bredvid, kanske shoppa en snygg kudde från Lexington eller bara känna lite på Norrköpings historia.
Dagens tips:
Undvik systemets alkoholfria viner, vanlig saft är defintivt bättre. Hellre då en alkoholfri Weihenstephaner hefe weissbier.


Inga kommentarer: