onsdag 1 juli 2009

I stället för fläskgryta


En gång varje sommar besöker jag och en nära vän slättstaden Uppsala för diverse shopping med åtföljande lunch. Och visst, det är trevligt att slå sig ner vid någon av utomhusrestaurangerna kring Fyrisån när hettan dallrar i asfalten och kvicksilvret rusar upp mot 31 grader.


Men svalkande utsikt är inte ursäkt nog för oengagerade kök a la massutspisning. Så denna gång satsas på ett säkert kort: Hambergs fisk, vald till årets Uppsalakrog 2009 och även tidigare belönad för sin genuina gastronomi. Lite dyrare och utomhusserveringen gränsande till en genomfartsgata- men när husets bouillabaisse landar på bordet glömmer vi den tyska turistbussen som går på tomgång och insuper dofterna av havets frukter och den vitlöksspäckade aiolin därtill. "Det här var något helt annat än fisksoppan jag fick betala dyrt för på skärgårdskrogen häromdagen", utbrister vänninnan.

Själv begår jag en fräsch räksallad u. a., men ångrar att jag inte slog till på bordsgrannarns ståtliga skaldjursplatå. Eller någon av anrättningarna på dagens fiskfångst. Det får bli nästa år.Dagens tips:

Frukost på IKEA för 10 kronor. Oslagbart!

Inga kommentarer: