måndag 27 juli 2009

Ögongodis - Vaccinium myrtillusNi har säkert sett tevereklamen för ett kosttillskott som bland annat innehåller det för ögonen så viktiga ämnet lutein. Men varför betala dyrt för något som finns alldeles gratis i naturen så här års? Det enda som kostar på är ett antal knäböjningar, en smula tid och ett bra myggmedel.


Eftersom denna sommar bjuder på otroligt mycket blåbär kan man lätt få ihop några liter per dag. Min frys är redan halvfull med de blåblodiga godsakerna, att njuta av under den mörka trista tiden på året. Men allra godast är det förstås att strössla en näve över en kall fil, sätta sig i solen och känna sommaren i munnen. Dessutom blir man inte förstoppad av färska blåbär, vilken kan hända när de anrättas på diverse sätt.


Detta till trots: Nybakta blåbärsmuffins är svårt beroendeframkallande, liksom en smulig blåbärspaj med lättinad äkta vaniljglass. Eller varför inte ett urenkelt mos på blåbär, suveränt gott att använda i en sockerkakstårta, till våfflor eller för all del, för den som gillar gröt.

1 liter blåbär

3-4 dl socker

saften av en lime


1. Rensa bären, om det behövs. Lägg den i en mixer.

2. Tillsätt sockret och limesaften och mixa någon minut.

3. Häll moset i små platsburkar med lock och frys in. Ta fram en burk när det är så dags.


Dagens tips: Skynda! Smultronsäsongen är strax över.

Inga kommentarer: