tisdag 4 augusti 2009

Kyckling för en kung
Året är 1898. Kökschefen vid Brighten Beach Hotel i New York, George Greenwald, vill överraska ägarna med en specialkomponerad rätt. Så han kokar en kyckling, delar den i småbitar, fräser svamp med grön hackad paprika och hackad pimiento, reder en sås på grädde och sherry, blandar i kycklingbitar, svamp och grönsaker och serverar stuvningen på en toast.

Så lyder den troligaste historien bakom rätten Chicken á la King, som sedan dess gjort sitt segertåg över västsvärlden i oändliga variationer.

I dag är den ibland förekommande på enklare lunchrestauranger och personalmatsalar. Kanske inte alltid lika välsmakande som originalet, men en perfekt rätt på överbliven stekt kyckling.
Men vem lagar numera en Chicken a la King hemma till middag? Den unga snabbmatspastasalladsfärdigstektapannkaksdjupfrystaköttbullsgenerationen vet väl inte ens att rätten existerar. Och för den något äldre dito, med rötter i Vår Kokbok, 1970 års utgåva, är den inte den första man kommer att tänka på när det är dags att planera middagsmenyn.
Alltså: Fram med den gröna, tummade gamla kokboken. Hur var det nu man gjorde?
Jo så här, ungefär, där margarinet är utbytt mot riktigt smör:
2 personer
2 dl skuret kycklingkött ( stekt)
1 handfull svamp
1/2 röd paprika
1 msk smör
1 msk idealmjöl
1 1/5 dl kycklingbuljong
1 äggula
1/2 dl vispgrädde
Fräs svamp och finhackad eller strimlad paprika i smöret. Strö över mjölet, späd med buljongen.
Lägg i kycklingbitarna, salta och peppra. Blanda äggulan med grädde och rör ner i stuvningen, som ska sjuda på låg värme. Servera med ris, gröna små ärtor ( och enligt Vår Kokbok, hårdkokta äggklyftor, sic!)
Dagens tips:
Själv tar jag en liten skvätt vitt vin i stuvningen, samt någon droppe tabasco för stingets skull.
Bon Apetit!

Inga kommentarer: