torsdag 13 augusti 2009

Bernes makalösa lökar

Det var en gång en gammal ärvd hibiskus med anor från början av 1900-talet som inte blommat på 30 år. När Berne på Väddö fick hand om den för ett år sedan började den plötsligt gilla läget. I sommar prunkar den av djupröda blomsterklockor, fortfarande full med skott och glänsande bladverk.

Hibiskusen är bara ett av många exempel på vad som utspelar sig i Bernes trädgård. Det är något magiskt, som Ernst brukar säga stup i kvarten, med allt som växer och frodas där, från potatis, kålrötter och sallad till de manshöga dalierna och pelargonerna av elefantiasissize. För att inte tala om den djungel av vindruvor, physsalis, tomater och persikor som härskar i växthuset.

Men det är ändå lökarna som imponerar mest. Alla som försökt vet att det kan vara ganska svårt att hemodla lök. För torrt, för tätt, för lite näring, you name it. Men när Berne sticker sina (ofta egna) sticklökar i jorden däremot reagerar de som hibiskusen: Ah, här trivs vi! Och i början av augusti kommer belöningen. Trinda gullökar, saftiga rödlökar, eleganta schalottenlökar och c-vitaminsprängda vitlökar trängs och gonar sig i sensommarsolen på det långa torkbordet.
Men vad gör han med all lök? Nada problem. Han är inte bara en gudabenådad trädgårdsmästare utan också en av Väddös bästa kockar. Rödlöken behövs ju bland annat i hans specialiteter som bearnaisesås (vem hemlagar den i dag?) och den gula i köttbullarna, janssonoch i stekt fläsk med löksås.
Och så i säsongens kulinariska höjdpunkt: Bernes kroppkakor, på en blandning av kokt och råriven egen potatis med finhackat sidfäsk, mjäll lök och lite grädde. serverade med smält smör.
Recept? Kanske det, när Berne är klar med resten av höstskörden. Återkommer.
Dagens tips: Använd inte press när du ska finfördela vitlök. Det blir mycket saftigare och godare att riva den på ett fint rivjärn. Eller ännu bättre , investera i en zester.

2 kommentarer:

Alice matte sa...

Ursäkta en total köksnovis - men vad är en zester? Jag tror inte ens kungen av Lök vet det.

gunilla sa...

En zester är ett slags fint rivjärn som kan se lie olika ut, beroende på användning och design. Vanligen är det utformat som en lång rektangulär rivskiva som är bra till tex lök ( blir saftig) eller med små rundlar i toppen med ett handtag- bra till att riva citorn- och apelsinskal med.