måndag 17 augusti 2009

Fina fisken
Ich stehe im Regen och wartet auf dich.... Nä, det ska inte bli någon grammatisk övning i dativ-respektive ackusativstyrda prepositioner, jag lovar.Doch. Es regnet. Och vad kan man pigga upp sig med då? Jo, en strömmingslåda i sann Nils Emil anda, dvs gräddig och smörig och därmed också god. Tänk så rätt han hade och hur jobbigt det var för honom under den värsta light-perioden när han hela tiden fick be om ursäkt för att han använde obearbetade naturliga råvaror i sin matlagning. Gaffeln upp för Nils Emil!
Jag är lat och köper alltid filead strömming, men det kostar lite xtra. Klipp bort ryggfenan innan ni börjar tillagningen.
600 g strömmingsflundror
1 tsk salt
smör till formen
2-3 msk Kalles kaviar
lite dill
3 dl vispgrädde
2 msk ströbröd
smör att skiva över strömmingen
Lägg strömmingarna med köttsidan uppåt. Salta, lägg i en klick kaviar plus en liten dillvippa, rulla ihop.
Smörj en eldfast form. Packa rullarna tätt i formen. Häll på grädden. Pudra över ströbrödet. Skiva kallt smör med en osthyvel och lägg över strömmingen.
Grädda i 225 grader i cirka 25 minuter.
Servera med nykokt färskpotatis och tunt slantad gurka.
Dagens tips: Om ni kan få tag på ekologiskt odlad gurka är den värd varenda litet extraöre. På Senneby gård på Väddö finns Roslagens absolut godaste gurka när det är säsong.

2 kommentarer:

pepperkverna sa...

SÅ flott blogg! Hege

gunilla sa...

Tack för ros! Det värmer. Ser på din hemsida att vi delar Frankrike som intresse och fritidsboende. Köket i Provence är dock mer sofistikerat än i våra trakter kring Banyuls, nära Spanien. Men de goda råvarorna är desamma.