onsdag 9 september 2009

Var glad - nu finns cantharellus lutescens!


Korsord och kantarellerHär har vi vecka efter vecka avundsjukt fått rapporter om att Värmland och Västmanland badar i kantareller, medan de torra skogarna vid Ålands hav envist vägrat att leverera mer än en och annan maskbiten björksopp.Egentligen inget konstigt med det- vi har ju till skillnad från övriga landet ( med några undantag) sluppit årets envetna regnande och kunnat gona oss åt en fin, varm och solig sommar.Men så äntligen har de spridda skurarna fått fart på mycelierna även här. Och denna gång behövdes inga kantarellhundar för att nosa reda på guldklimparna. Utmed den väl upptrampade skogsstigen blottade sig plötsligt det ena ståndet efter det andra med rödgul trumpetsvamp - det var bara att idka lite knägymnastik och fylla den medhavda korgen ända upp till kanten.Men vådå? Rödgul trumpetsvamp är väl inte samma sak som kantarell?Jodå, en smula skörare i konsistensen och med en mer avrundad, mildare smak. Men likväl en kantarell, väl värd att plocka och njuta av i anrättad form. Dessutom växer den ofta i samma enorma mängder som den vanliga trattkantarellen, och är lika perfekt att torka.

Men ekorrmentaliteten får inte ta överhanden. Svamp är ju allra godast i nyplockat skick.

Så denna afton fick en del av skörden ackompanjera den benfria kalvsteken, bakad på låg ugnsvärme. Svamparna avvattnades först i torr stekpanna, sen puttra i riktigt smör ( Valios nylanserade) och därefter simma i rikligt med grädde. En liten slurk vitt vin, vitpeppar och salt och så några matskedar av den urvispade skyn från steken.

Med pressgurka, tunt skivad med osthyvel och det egna skafferiets ärtor och potatis samt ett matchande rödvin utan för mycket tanniner blev det en synnerligen trevlig måndagsmiddag.
Dagens tips:
Rödgul trumpetsvamp är otroligt gott till stekt strömming eller med sidfläsk och spetskål. Just nu är det verkligen läge att pröva denna goa höstgrönsak.


Inga kommentarer: