tisdag 1 september 2009

Naturens bondbrudar

Trinda godsaker redo för uppkok
Skörd i sikte


Änglavingarna lovar många bönorDet var den gode Jens Linder, DN:s kock, som under min tid som biträdande redaktör för DN Söndag lärde mig att uppskatta bondbönan. Inte bara för dess mjälla konsistens och den lena smaken- den är också lätt att odla själv.Sen några somrar tillbaka fördelar jag innehållet i en påse torkade bönor på fem rediga plastbunkar ( med hål i botten) fyllda med bra jord. Det som blir över petar jag ner i komposten. Sen är det bara att vattna på och eventuellt binda upp när blommorna börjar omvandlas till de tyngre skidorna.Nån gång i slutet av augusti har de pöst klart och blivit lite anlupna i topparna. Då är det äntligen dags att skörda, sprita, ge de trinda bönorna ett kort kok på 3- 5 minuter och spola av dem i kallt vatten . Under det sega ytterhöljet som således ska bort, tittar nu de läckra, svagt grönglänsande bönorna fram , redo för en sväng i pannan tillsammans med gott smör.


Den som inte har möjlighet att dra upp bönorna på egen hand kan numer hitta dem i välsorterade mataffärer när säsongen är inne. Kanske är förtjänsten vissa framsynta kockars, som plockat fram denna gamla, nästan bortglömda delikatess på menyn.


Så våga pröva. 1 kilo ungerfär 500 gram färdiga bönor att experimentera med. Recept finns i mängder på nätet.


Själv gör jag som ovan, smörslungar dem och intar dem med antingen en riktigt god lammkorv ( gärna från Skebo Herrgård) eller med några tunnt skurna skivor av flatrökt skinka från Vendelgrisen.


Bon apetit!


Dagens tips:

En annan godsak man inte får missa så här års är Västeråsgurkan. Mums

Inga kommentarer: