torsdag 29 oktober 2009

Det doftar och smakar hav!
Kan det möjligen vara på det viset att ni känner av en ristning i smaklökarna vid åsynen av ovanstående bilder? I så fall - välkommen till en av Frankrikes allra förnämsta fisk- och skaldjurshallar, belägen längst ut i Port Vendres stora hamn. Ett lika givet utflyktsmål i trakten som något av utmärkta vinhusen- i varje fall för de som har andra preferenser än bara kultur och historia..
Det är ingen överdrift att påstå att hit vallfärdar folk från hela Côte Vermeille- kusten för att tillfredställa sin behov av havets frukter. Och enligt uppgift lär det även finnas gastronomiskt sinnade parisare som tar sig de många milen hit ner bara för att handla och äta på fiskhallen i Port Vendres.
Från början var hallen en rätt oansenlig liten familjeägd fiskbutik där den nuvarande ägaren Monsieur Badie arbetade som anställd. Först en bit in på 90-talet utvidgades butiken, M. Badie gick in som delägare och tog över helt och hållet 1998. Året därpå byggde han den nuvarande ostronbaren, sen tillkom avdelningen med färdiglagad mat, att avnjutas på plats med ett torrt vitt vin, eller för en senare hemmamiddag.
Vid vårt första besök var tanken att inhandla havsabborre från Medelhavet- loup. Det slutade med att vi kom hem med en hel plateau, fylld med langoustine, crevettes, sniglar, ostron och småkrabbor. Det blev en minnesvärd middag i sällskap med en Picpoul de Pinet, Languedocs stora lilla druva.
Den här gången avnjuter vi nyöppnade Belons på plats, i sällskap med lyckligt sörplande fransmän vid borden runt omkring oss. Och självklart måste vi även fylla på förråden av den sydfranska rödgula fisksoppan, de katalanska småsanjovisarna i olja och citron och ett antal färdiglagade delikatesser, som frityrinbakade krabbor, en bläckfisksallad och den saffransdoftande fisk- och skaldjurspaellan.


Kanske slår vi till med en nykokt hummer nästa vända. Eller ska vi våga oss på en oursin- sjöborre? Nån som vet hur den smakar?
Mer info om Port Vendres

Inga kommentarer: