måndag 2 november 2009

Ett Uppländskt intro med slagsida åt Roslagen

Ska man komponera ett måltid från det vackra variationsrika landskapet Uppland finns det vissa råvaror som känns helt självklara. Som Erkenkräftan. Visst, den smakar väl ungefär som andra svenska signalkräftor när de kokats enligt konstens alla regler.
Men säg vilka andra kräftsjöar som kontrolleras av ett vattenlaboriatorium? Här finns vetenskapliga bevis för att vattnet är både näringsrikt och klart- en ovanligt bra kombination. Dessutom är Erken, åtminstone i Stockholmsområdet, historiskt känd som en fantastiskt fin kräftsjö.
Så det så.
En andra ingrediens är Upplandskubben. Tyvärr finns inte detta unika kokta bröd att tillgå i handeln längre. Antingen får man bege sig till ett gårdsbageri eller ett café i Uppsala för att få tag på brödet. Eller så får man baka själv. Måtte slow food-rörelsen och dess anhängare återupprätta upplandskubben så att många fler kan få njuta av dess mjuka aromer.

En tredje, kanske inte lika given, är sikrommen. Sik fiskas ju lite varstans, men när den lokale fiskaren i Roslagen lite uppgivet meddelar att han inte har något annat i sumpen än sik: Be Happy! Jodå, det går nästan lika bra med köpt sik från andra landsändar ( eller inköpt i Finland där de förstår sig på denna delikatess) men glöm den amerikanska.

Vad ledcr nu detta resonemang fram till ? Jo, till receptet på min uppländska förrätt.
Erkenkräfta och sikrom med citron- och dillmajonäs på rostad Upplandskubb.

Den som känner för det gör sin egen majonäs, eller bakar sin Upplandskubb - fler recept finns på nätet.

4 personer
4 skivor Upplandskubb, alternativt kavring.
20 kräftstjärtar från Erken alternativt andra svenska färska kräftor
4 tsk sikrom
6 msk äkta majonäs
4 smk finhackad dill
2 msk citronsaft från färsk citron
vitpeppar

Låt sikrommen rinna av i kylen under några timmar.
Hacka kräftstjärtarna grovt. Blanda majonäsen med dill, citronsaft och vitpeppar (salt behövs inte eftersom kräftlagen är salt) .
Skär bort kanterna på brödskivorna. Skivorna ska vara ca 6 ggr 6 cm. Rosta, men inte för hårt.
Lägg upp kräftröran på brödskivorna, garnera med en kräftstjärt och en vippa dill.
Väl bekomme!
Nästa gång tar vi receptet på varmrätten.

Inga kommentarer: