Men säg vilka andra kräftsjöar som kontrolleras av ett vattenlaboriatorium? Här finns vetenskapliga bevis för att vattnet är både näringsrikt och klart- en ovanligt bra kombination. Dessutom är Erken, åtminstone i Stockholmsområdet, historiskt känd som en fantastiskt fin kräftsjö.
Så det så.
En tredje, kanske inte lika given, är sikrommen. Sik fiskas ju lite varstans, men när den lokale fiskaren i Roslagen lite uppgivet meddelar att han inte har något annat i sumpen än sik: Be Happy! Jodå, det går nästan lika bra med köpt sik från andra landsändar ( eller inköpt i Finland där de förstår sig på denna delikatess) men glöm den amerikanska.
Vad ledcr nu detta resonemang fram till ? Jo, till receptet på min uppländska förrätt.
Erkenkräfta och sikrom med citron- och dillmajonäs på rostad Upplandskubb.
Den som känner för det gör sin egen majonäs, eller bakar sin Upplandskubb - fler recept finns på nätet.
4 personer
4 skivor Upplandskubb, alternativt kavring.
20 kräftstjärtar från Erken alternativt andra svenska färska kräftor
4 tsk sikrom
6 msk äkta majonäs
4 smk finhackad dill
2 msk citronsaft från färsk citron
vitpeppar
Låt sikrommen rinna av i kylen under några timmar.
Hacka kräftstjärtarna grovt. Blanda majonäsen med dill, citronsaft och vitpeppar (salt behövs inte eftersom kräftlagen är salt) .
Skär bort kanterna på brödskivorna. Skivorna ska vara ca 6 ggr 6 cm. Rosta, men inte för hårt.
Lägg upp kräftröran på brödskivorna, garnera med en kräftstjärt och en vippa dill.
Väl bekomme!
Nästa gång tar vi receptet på varmrätten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar