onsdag 4 november 2009

Lindat lamm


Har man en gång smakat den ekologiskt odlade gurkan från Senneby Gård på Väddö förstår man hur gurka egentligen ska smaka. Den här knapriga tjocka grönsaken är så långt ifrån de blöta menlösa motsvarigheter som oftast förekommer i handeln.Men. Nu var det ju inte gurka det skulle handla om, utan en av huvudingredienserna i landskapsmiddagens varmrätt, nämligen lamm. Och även denna råvara leverar Senneby på hösten, med ekologiskt etikett. Säkerligen finns fler gårdar i Uppland som kan detsamma - poängen är att landskapet kryllar av betande får och lamm. En given råvara således.

Den andra är den underbart goda flatrökta skinkan från Vendelgrisen, också en specialitet från Uppland. Kombinationen av nymalet lammkött och den distinkta röksmaken från fläsket är i alla fall för mina smaklökar helt suverän.

Så nu lagar vi mat.
Timjankryddade lammfärsbiffar i svepning av flatrökt skinka från Vendelgris, bondbönor, Karl Johansvamp och rostad asterixpotatis.

4 personer
600 gram nymalen lammfärs
1 ägg
1- 2 msk torkad timjan, alt en kruka färsk
8 skivor flatrökt skinka
vitpeppar och salt
20 gram torkad Karl Johansvamp
Ca 700 gram färska bondbönor
8 mellanstora potatisar.

Sprita bondbönorna. Förkoka de potatisarna i mikron på full värme i ca 8-10 minuter. Glöm inte att picka dem med en gaffel första.
Blanda färs, ägg och timjan. Krydda med vitpeppar och en aning salt- tänk på skinkan innehåller mycket sälta. Forma till 8 avlånga biffar. Vira en skiva skinka runt om varje biff, fäst med tandpetare.
Sätt in potatisarna i 200 graders ugnsvärme. När de bakat i ca 10 minuter, sätt in biffarna och baka i ytterligare ca 20 minuter. Håll lite koll så att skinkan inte bränns.
Under tiden, lägg den uppblötta svampen i en panna på medelstark värme. När vätskan kokat in, lägg i en redig klick gott smör. Salta och peppra. Rör om och stek i ca 10 minuter.
Förväll bönorna i lättsaltat vatten i 4-5 minuter. Spola av dem och tag bort de yttre skalen.
Tag ut biffar och potatis ur ugnen, håll varmt under folie och ta vara på skyn som bildats. Vispa upp den med lite rödvin. Smält lite smör lägg i bönorna och rör om. Salta och peppra.

Servera helst med en välgjord ljus lager- tex Wisby Pils.

Inga kommentarer: