torsdag 5 november 2009

En liten kall avslutning

Pannacotta kommer inte från det Sverige, än mindre från Uppland. Men det gör ju varken pizza eller lasagne heller från början. I dag är dock dessa rätter helt införlivade i det svenska köket.

Samma väg har pannacottan vandrat, från att ha varit en jättetrend på krogarna till att bli en ganska simpel, men god dessert vid många hemmabjudningar.
Anledningen är lika enkel som tillredningen. Grädde, socker, vanilj, inga märkvärdiga ingredienser. Och så in i kylen. Inte undra på att den var- och är- en budgetfavorit i restaurangköken.

Alltså tycker jag att den gott kan platsa som avslutning på min landskapsmiddag. I varje fall om man använder inhemska bär som blåbär och smultron.

Men de är inte typiska för just Uppland? protesterar ni. Visserligen inte. Dock smakar de smultron som plockats utmed en dikesren i Roslagen en varm julidag så otroligt mycket mera sol än de vattenbemängda kusinerna utmed regniga västkusten eller i likaledes regniga Värmland- i alla fall denna sommar. Samma sak gäller blåbären.

Även om ni inte håller med. Här är receptet.
Pannacotta med blåbär och smultron

4 personer
5 dl vispgrädde
1 vaniljstång
1/2 dl strösocker
3 gelantinblad
blåbär och smultron
Lägg geantinbladen i blöt. Skåra upp vaniljstången, skrapa ur fröna. Lägg stång och frön i en kastrull, slå över grädden och rör i sockret. Koka upp, rör och låt puttra i 1-2 minuter.
Dra kastrullen från plattan, se till att kokningen avstannat. Krama ur gelantinbladen och rör ner dem tills de har löst sig i gräddblandningen.
Häll upp i portionsglas, ställ in i kylen i 2 timmar. Garnera med lämpligt mycket bär.
Svårare än så var det inte.

Inga kommentarer: