lördag 7 november 2009

En orgie i smaker


Carina Brydling in action.
Knäckebrödsmacka med skärgårdssmak.
Glenn Strömberg - mer mat än fotboll numera.
Det var folktomt i stan i helgen. Var fanns då alla Stockholmare? Jo, på mässan i Älvsjö, där det vankades maritim eskapism , friskvård och timlig njutning för gom och öga. Alltså båtmässa, hälsamässa och matmässa på en och samma gång.
En suverän ( och uppenbarligen kommersiellt lönsam) kombination när det stora vemodet rullar in med novembermörkret.
Själv orkade jag bara med maten och drycken. Det tär tillräckligt på på krafterna att vandra - och trängas -mellan de hundratals montrarna med jämtländska dessertostar, småländska syrade isterband, franska violmarmelader, italienska olivoljor, belgisk choklad, gotländsk morotsmarmelad, skånskodlad ål, hängmörad nöt från Hälsingland, örtkryddade flingsalter, öländska kroppkakor, finsk malaxlimpa, sillmacka från Skärgårdssmak, aloe verashots och lax från Dalälven. Plus mycket mer.
Till slut gör sig den gamle verkmästaren i magen påmind. Och det enda förnuftiga verkar vara att blidka honom med ett urval av allt det läckra fluidum som de många vinleverantörerna lockar med.
Jag läppjar på en knastertorr Petit Chablis ( 109 kr, nr 5585) med klockrena syror, från Vin Unic, en sprudlande Langlois Brut Crémant de Loire ( 129 kr, nr 84567) från Arvid Nordquist, en blommig Riesling Spätlese trocken, Michelmark ( 13.90 euro) från Riesling club ( http://www.riesling-club.se/), och slutligen en djup I Castei Valpolicella Ripasso ( 119 kr, nr 22409) från Chris Wine.
Sen tar vinkupongerna slut. Och verkmästaren verkar vara i fin form igen.
Finalen denna femtimmarsmaraton på matmässan blir grandios men kanske en aning ansträngande för budgeten:
En beställd (visserligen delad) låda med tre sorters champagne från Australian Wine. www.australianwineclub,se
att levereras vid dörren om några veckor.
Jag tror jag överlever vintermörkret i år.

Inga kommentarer: